НОВИНИ ПЛЮС

18.02.2010

Амбіції автономії

Учора в Сімферополі відкрилася чергова сесія Верховної Ради АР Крим. Чи не найбільший резонанс викликав проект постанови, зареєстрований спікером–«регіоналом» Анатолієм Гриценком — про потребу перейменування самого парламенту автономії в російськомовному варіанті — із «Верховная Рада» на «Верховный Совет» Автономної Республіки Крим. Оскільки для такого кроку треба змінювати Конституцію України, відповідний законопроект кримські парламентарії відправляють київським колегам.

Також місцеві депутати хочуть ухвалити звернення до Конституційного Суду України із проханням перевірити законність указу Президента Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Учора ж кримські депи проголосували за проведення чергових виборів до Верховної Ради АРК одночасно з виборами до місцевих органів влади.

Відділ кадрів

Президент Віктор Ющенко призначив постійним представником України при Раді Європи Миколу Точицького. Іншим указом із цієї посади звільнено Євгена Перелигіна. Точицький досі був керівником головної служби зовнішньої політики секретаріату Президента.

Партактив

Миколу Рудьковського обрано першим секретарем політради Соціалістичної партії. Таку пропозицію вніс голова СПУ Олександр Мороз. Раніше саме Мороз поєднував посади голови партії та першого секретаря політради. «Тепер у нових умовах з’явилася потреба в приході до керівництва нових людей», — сказав у коментарі УНІАН керівник СПУ. Екс–міністр Рудьковський перебуває під слідством за звинуваченням у розтраті бюджетних коштів.

Справа про скасовані вибори

П’ять громадян — учасників спільноти «Майдан» — звернулися до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Верховної Ради, Голови ВР та Президента України, оскаржуючи скасування парламентом місцевих виборів, раніше призначених на 30 травня ц. р. У позовній заяві Віктор Гарбар, Наталка Зубар, Михайло Свистович, Олександр Северин та Катерина Чепура доводять, що Верховна Рада, за Конституцією та законом про місцеві вибори не має повноважень скасовувати вже призначені вибори, що підтверджено й рішенням Конституційного Суду України від 10 червня 2009 року.