Переможець без перемоги

18.02.2010

Учора Вищий адміністративний суд України зупинив дію рішення Центральної виборчої комісії про встановлення результатів другого туру виборів. Таким чином Віктор Янукович, хоч і здобув на виборах перемогу, не може називати себе переможцем. Рішення суду діятиме до закінчення розгляду адміністративної справи.

ВАСУ виніс свою ухвалу на задоволення позову Юлії Тимошенко. В ухвалі суду вказано, що «у разі невжиття заходів щодо зупинення дії рішення відповідача можуть виникнути ускладнення при виконанні судового рішення», повідомила прес–служба суду. Тимошенко клопотала ще й про те, щоб суд заборонив Януковичу складати присягу Президента на урочистому засіданні Верховної Ради. Втім Феміда дійшла висновку, що Янукович не є відповідачем у справі, відтак суд не має правових підстав для заборони на вчинення ним певних дій.

Тимошенко особисто занесла свою скаргу до суду у вівторок під вечір. Спроба депутатів–«регіоналів», зокрема Олександра Стояна, перекрити прохід лідерці БЮТ була марною — опонентів відтіснили депутати з Юлиного блоку. Заява зайняла 40 аркушів. До неї додано дев’ять томів додатків — документів і відео­матеріалів.

Тимошенко також просить суд визнати протиправними дії ЦВК щодо встановлення та оголошення результатів виборів, визнати незаконною бездіяльність ЦВК щодо невжиття передбачених законодавством заходів для встановлення достовірних результатів, визнати недійсним протокол Центрвиборчкому від 14 лютого про результати другого туру. Головна вимога — зобов’язати ЦВК призначити повторне голосування з виборів глави держави, себто «третій тур».

Подавши скаргу до суду, Юлія Тимошенко заявила, що вона сподівається на «чесний процес». На її думку, цього потребують не лише виборці Тимошенко, а й сам Віктор Янукович. Вона висловила переконання в тому, що на виборах була «системна фундаментальна всебічна фальсифікація». Вона заявила, що вимагатиме відкритого розгляду, з трансляцією на телебаченні. «Якщо ВАСУ не дасть можливості перерахувати голоси на тих дільницях, по яких є сумніви, і показати країні, яка там була реальна ситуація, то тоді говорити про правосуддя у нашій країні буде зайвим», — цитує Тимошенко агенція УНІАН.

Наміри та клопотання Прем’єрки дуже нагадують речі, які в 2004 році озвучували під час процесу у Верховному Суді правники Віктора Ющенка. Відмінність — у тому що Тимошенко не може похвалитися фіксацією такої ж бази фальсифікацій та порушень.

Тим часом у Центральній виборчій комісії вважають, що сенсу переносити дату інавгурації нема. «Якщо порахувати процесуальні терміни, то рішення суду має з’явитися найпізніше у неділю. Інавгурацію призначено на 25–те число. Від неділі до четверга ще багато часу», — заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера, який, до речі, був противником поспішного укладання протоколу про підсумки виборів. Магера сказав, що ЦВК має час для ухвалення рішення до затвердженої дати. На його думку, перенесення інавгурації мало б сенс тоді, якби вона була призначена, скажімо, на 18, а не 25 лютого.

А Вищий адміністративний суд усе–таки «завернув» позов народного депутата від БЮТ Віталія Барвіненка, який теж оскаржував дії ЦВК. Суд залишив його скаргу «без руху» через низку недоліків. У тому числі через те, що Барвіненко не навів докази, яким чином дії ЦВК порушують його конституційне право обирати. Нагадаємо, депутат подав скаргу самовільно, і Юлія Тимошенко назвала його «провокатором».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Фракція БЮТ готується зареєструвати в парламенті проект постанови про відміну рішення щодо проведення інавгурації президента 25 лютого. «Поки суд не прийме рішення, ніяких інавгурацій, ніяких присяг бути не може», — заявив заступник Тимошенко Олександр Турчинов. Він вважає, що поспішати з інавгурацією не слід. «Це нормальна цивілізована практика, тут нема нічого несподіваного, і спроба «Регіонів» протягнути будь–яким чином прискорений варіант інавгурації, хоча на неї відводиться 30 днів, це, мабуть, був рекордний термін після рішення ЦВК про проведення інавгурації. Ніколи у нас у країні такого не було. В усьому цивілізованому світі ніхто нікуди не поспішає», — цитує Турчинова УНІАН.