НОВИНИ ПЛЮС

18.02.2010

Газу більше, свободи менше

Віктор Ющенко виступив категорично проти газотранспортного консорціуму з Росією. «Чому Словаччина не пропонує газотранспортний консорціум, чому не пропонують Австрія і Німеччина? Чому Франція не збирається свою газотранспортну систему віддати в консорціум? Чому в Україні повинні бути лакеї, які пропонують втрату національних інтересів?» — висловив занепокоєння Президент.

За його словами, консорціум «означатиме прямі фінансові втрати України у кілька мільярдів доларів з розрахунку на рік». «Сьогодні ці кошти йдуть на пенсії, заробітні плати, за транзит російського газу, а завтра будуть іти в кишені деяких ділків», — наголосив Віктор Ющенко.

На думку ініціатора консорціуму Віктора Януковича, схема роботи, яка діяла ще п’ять років тому, «влаштовувала нас, тому що ми не втрачали обсяги прокачування». Саме забезпечення більших обсягів прокачки, на його думку, «означає, що наші економічні інтереси були б враховані».

Тим часом обсяги перекачування газу зростають. Так, лише «впродовж січня транзит газу територією України збільшився удвічі», повідомили в Держкомстаті. За даними комітету, магістральні трубопроводи в січні 2010 року транспортували 17,8 мільйона тонн вантажів, що на 38,7 відсотка більше, ніж у січні 2009 року. Зокрема, перекачування газу зросло на 59,1 відсотка, аміаку — майже на 4. При цьому обсяги транзиту нафти скоротились на 20 відсотків.

800 «зелених» на людину

Торік іноземці вклали в українську економіку близько 5,6 мільярда доларів прямих інвестицій — лише 51,6 відсотка від надходжень попереднього року, підрахували в Держ­комстаті. Загалом, приріст загального обсягу іноземного капіталу в економіці країни (з урахуванням його переоцінки, втрат і курсової різниці) за підсумками 2009 року становить 4,4 мільярда «зелених», а це — близько 72 відсотків від рівня попереднього року.

Найбільше грошей іноземці вкладали перш за все у ті підприємства, які займалися фінансовою діяльністю — близько 1,8 мільярда доларів. Промисловим підприємствам вдалося залучити вдвічі менше — приблизно 960 мільйонів. На третє місце вийшли підприємства переробної промисловості, яким вдалося залучити 885 мільйонів доларів.

Однак уже з початку 2010 року ситуація починає потроху покращуватись: загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, направлений в Україну на 1 січня цього року, становив трохи більше 40 мільярдів доларів, що на 12,4 відсотка більше за показники минулого року. У перерахунку на кожного жителя виходить по 872,6 долара.

У процесі вкладання коштів минулого року Україна також не пасла задніх — вклала в економіки 51 країни світу 69,8 мільйона доларів прямих інвестицій. Основні обсяги — майже 93 відсотки від загальної суми — були спрямовані на Кіпр.

Порахували — заплакали

Минулого року українським підприємствам довелося не солодко: майже половина компаній завершила рік зі збитками — порахували у Державному комітеті статистики. За попередніми даними, загальний обсяг втрат становить більше 31,5 мільярда гривень. Тоді як у 2008 році більшість мало позитивний фінансовий результат у майже 58 мільярдів. За підсумками року, успішно працювало лише 58,7 відсотка підприємств, а заробило лише 99 мільярдів, що майже на 30 відсотків менше, ніж за аналогічний період попереднього року.