Два по вісім!

18.02.2010

Ще задовго до старту Олімпіади чи не найголовнішою темою для обговорення були майбутні хокейні змагання у чоловіків. Попри те, що за кількістю телеглядачів ванкуверські Ігри в перші дні вже побили рекорди Турина–2006, можна впевнено казати: зі стартом турніру зірок хокею рейтинги телевізійників ще більше зростуть.

Так, для Канади хокей — це життя. Заради олімпійських змагань «зупинилася» навіть НХЛ. На офіційному сайті найсильнішої хокейної ліги нині активно стежать за турніром національних збірних у Ванкувері, подаючи навіть онлайн–результати.

 

Чи справдяться прогнози?

Турнір лише стартував, а більшість хокейних фанів чекає бажаного фінального протистояння збірних Канади та Росії. Проте до вирішального двобою, запланованого на останній день Ігор, ще далеко. А розклад організатори склали так, щоб, боронь Боже, фаворити не залишили змагання завчасно.

12 збірних, розбитих на три квартети, спершу проведуть груповий турнір. За його результатами переможці груп і найкраща з других команд отримають прямі путівки до чвертьфіналу. А решта збірних, відповідно до своїх позицій, проведуть дуелі своєрідної стадії 1/8 фіналу.

У ніч із вівторка на середу перші матчі на Олімпіаді провели фаворити. Збірна–господарка з головною зіркою, 22–річним Сідні Кросбі з «Піттсбурга», «всуху» розбила норвежців. Однак у цьому матчі зірковий «пінгвін» мовчав. Тож до справи взялися канадські ветерани — 29–річний Дені Хітлі із «Сан–Хосе» та 32–річний Джером Ігінла з «Калгарі» — по двічі розписалися у воротах «вікінгів». Сідні не надто переймається тим, що не відзначився голом. «Головне, що на спортивній арені була чудова атмосфера, а домашні стіни — це наша головна зброя», — каже форвард канадської збірної.

Нагадаємо, що змагання відбуваються на майданчиках меншого розміру, ніж у Європі, а це також має зіграти на руку господарям, у складі яких усі представляють НХЛ.

А от головна надія російської збірної в дебютному матчі не відпочивала — Олександр Овечкін із «Вашингтон кепіталз» у дуеті з гравцем «Ак барса» Данісом Заріповим чотири рази засмутили збірну Латвії. Загалом росіяни закинули суперникові стільки ж шайб, скільки й канадці, — вісім, однак дещо й пропустили.

Не варто забувати про шведів — олімпійських чемпіонів Турина–2006. У Ванкувері «Тре крунур» планують захистити титул. На допомогу своїй збірній прийшов навіть 36–річний Петер Форсберг, який останнім часом більше лікується, ніж грає. Досвід дворазового олімпійського чемпіона скандинавам не завадить.

На відміну від чоловіків, російські хокеїстки не ходять у фаворитках. Представниці прекрасної статі після поразки в першому матчі від фінок (1:5) отримали добрячого ляпаса і від опоненток зі США — 0:13.

Ох ви сани, мої сани

Ще до початку офіційних стартів на санній трасі все пішло шкереберть (на тренуванні на смерть розбився грузинський спортсмен). І тепер там постійно виникають якісь негаразди. Позавчора змагання саночників зупинили на кілька хвилин через необачного фотографа. У полюванні за красивим кадром він привів у дію механізм, який залив трасу водою. Німкеня Наталі Гейзенбергер дві хвилини вимушено чекала дозволу, аби виконати спробу.

А от японську саночницю Ая Ясуду судді дискваліфікували після початку змагань уже через її власну неуважність. За регламентом, для збільшення швидкості на сани дозволяється кріпити баласт. Проте його маса не повинна перевищувати 13,06 кг. Японка ж навантажила свій транспортний засіб зайвими 190 грамами.

Знову диктує організаторам свої правила гри погода. Кілька днів тому через туман перенесли змагання зі швидкісного спуску. Тепер через снігопад в Уїстлері інші гірськолижники змушені чекати «з моря погоди».

Із третьої спроби

Як відомо, Олімпіада у Ванкувері — третя на канадській землі після Монреаля–1976 та Калгарі–1988. Проте минулого вівторка 31–річна представниця господарів зі сноубордингу Маель Рікер стала першою жінкою, якій вдалося здобути олімпійське «золото» на рідній землі. Вона перемогла у змаганнях із кросу (перегони на снігових дошках по колу). Що цікаво, Маель на попередніх Іграх у Турині зупинилася за крок до п’єдесталу — у фінальному заїзді вона впала, зазнавши тяжких травм.

В іншому виді сноубордингу — паралельному гігантському слаломі — візьмуть участь і українці: 26 лютого честь країни відстоюватиме Анна–Марі Чундак, а наступного дня — змагатиметься Йосип Пеняк.

Несподіваний результат зафіксували в екзотичному для нас керлінгу (тут дві команди змагаються в точності, запускаючи по льоду в ціль гладкі гранітні камені). Основоположники цієї гри та за сумісництвом чемпіони світу серед чоловіків, британці, поступилися шведам (4:6).