Досить із них тих виборів

17.02.2010
Досить із них тих виборів

«Литвинівці» завжди вчасно орієнтуються в політичній погоді. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Майбутнього Президента України буде приведено до присяги вже наступного тижня — 25 лютого, у четвер. У цей день відбудеться урочисте засідання Верховної Ради, на якому переможець складе присягу перед українським народом. Офіційну дату було затверджено вчора в парламенті. «За» відповідну постанову проголосувало 238 депутатів: Партія регіонів — 172, БЮТ — 1, «НУНС» — 15, Компартія — 27, БЛ — 20, позафракційні — 3.

Категоричним противником ухвалення постанови була команда Юлії Тимошенко, яка наразі намагається оскаржити результати виборів у суді. Спікер же Володимир Литвин переконував, що парламентом «усе зроблено правильно». «Давайте ми заспокоїмось і приймемо все як даність, і зрозуміємо, що нам потрібно працювати. Бо якби був інший результат (виборів), то вже, мабуть, давно була б і присяга, і ви б не говорили про якісь порушення регламенту», — парирував спікер.

Володимир Литвин додав, що Верховна Рада не могла відтягувати з ухваленням «інавгураційного» рішення, адже наступного тижня парламент не працюватиме в пленарному режимі. «То коли, — питав Литвин, — потрібно буде скликати депутатів для того, щоб прийняти рішення?» Спікер додав, що результати виборів було оприлюднено в офіційній пресі — це теж створює підстави для призначення дати інавгурації.

Учора парламент розглядав ще одне резонансне рішення, пов’язане з датами, — постанову про місцеві вибори. Як відомо, голосування мало відбутися 30 травня цього року. Однак парламент відклав вибори на невизначений час, скасувавши свою попередню постанову про призначення перегонів. Таким чином, деякі місцеві діячі можуть спокійно зітхнути, бо пробудуть у своїх кріслах, можливо, й на рік довше. Хоча точної дати, коли відбудуться вибори, ніхто не скаже...

Мотивація Верховної Ради має два приводи. По–перше, в державній скарбниці нема грошей на місцеві вибори, бо бюджет–2010 так і не було ухвалено. Спікер Литвин сказав, що це «ключова проблема». По–друге, за чинною Конституцією, місцеві вибори в Україні розбігаються в часі, бо термін повноважень мерів і сільських голів — чотири роки, тоді як місцевих рад — п’ять, тож виникла ідея їх синхронізувати.

Один із численних недоліків учорашнього рішення полягає в тому, що після цьогорічної весни міські та сільські голови де–факто працюватимуть поза правовим полем. Тим більше що Верховна Рада скасувала вибори 30 травня, але не призначила нової дати. Аби цю ситуацію виправити, треба ухвалити зміни до Конституції. «Без змін до Конституції ми не можемо нікому повноваження продовжити, — обурювався БЮТівець Сергій Міщенко. — Це те саме, щоб ми самі собі, депутати Верховної Ради, продовжили б повноваження ще на шість, на сім чи на десять років».

Аби уникнути колізій, Верховна Рада планує наступного пленарного тижня розглянути проект конституційних змін, який регламентуватиме дату виборів. Точний день, коли відбудуться вибори, планується затвердити постановою Верховної Ради вже після того, як зміни до Основного закону набудуть сили. Постає логічне питання: чи спроможеться парламент ухвалити конституційні зміни до осені, згідно з «райдужним» планом?

Окрім того, в законопроектному «пакеті» планується розглянути зміни до системи виборів. Якщо зараз вибори до міських, районних і обласних рад проводяться за пропорційною системою, то депутати мають намір запровадити (точніше, відновити) мажоритарну.

Що ж до голосування за відтермінування місцевих виборів, то загалом ідею підтримало 250 депутатів: Партія регіонів — 169, БЮТ — 1, «НУНС» — 32, КПУ — 27, БЛ — 19, позафракційні — 2.

 

КОМЕНТАР

Комітет виборців України засудив рішення Верховної Ради щодо перенесення виборів. «Розуміючи всі складнощі щодо нормального забезпечення і проведення чергових місцевих виборів у травні, КВУ наголошує: їх скасування без призначення нової дати напряму суперечить Конституції України, де чітко зафіксований термін повноважень міських, селищних і сільських голів — чотири роки», — йдеться в заяві КВУ. У Комітеті вважають, що спроби продовжити каденцію місцевих голів «повинні розцінюватись як намагання узурпації влади представниками певних політичних сил». КВУ називає постанову парламенту «вершиною політичного цинізму». «Спершу Верховна Рада не виконує своїх конституційних обов’язків і не приймає державний бюджет на 2010 рік, а потім використовує це як привід для неконституційного продовження повноважень органам місцевої влади», — вважає КВУ.