Щасливий солдат демократії

17.02.2010
Щасливий солдат демократії

Віктор Ющенко почувався впевнено і багато жартував. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учорашня прес–конференція чинного Президента Віктора Ющенка на Банковій суттєво відрізнялася від попередніх. Це відчували всі — від дещо розслаблених охоронців на вході до великої кількості журналістів, яких ледь вмістив прес–центр секретаріату Президента. «Це ж заключна прес–конференція Ющенка на посаді Президента, я не можу її пропустити!» — обурювався біля «рамки» один з відомих «акул пера», який не встиг вчасно акредитуватися. «Гарні фото, шкода, що невдовзі їх знімуть», — казав один фотокореспондент іншому, вказуючи на чисельні знімки спілкування Віктора Ющенка з пресою протягом президентської каденції, розвішані на стінах. Сам глава держави, з’явившись перед пресою, одразу наголосив, що головна тема для спілкування — внутрішньополітичні питання країни на фінальній стадії президентських перегонів. Утім цього разу Віктор Ющенко, як ніколи, багато жартував і взагалі перебував у гарному настрої. Главі СП Вірі Ульянченко, яка супроводжувала Президента, очевидно, не вистачило місця, і вона залишила прес–центр.

 

Інша влада — інший курс

Головний месидж Президента Ющенка, з якого він розпочав розмову: вибори відбулись демократично і відображають реальне волевиявлення. «Я щасливий і гордий від того, що ми продемонстрували, що ми нація доросла, яка поважає закон, яка може демократично в сьогоднішніх реаліях провести вибори», — наголосив в.ю. і додав, що окремі скарги учасників перегонів мають бути розглянуті в рамках закону. Напередодні Президент зустрівся з керманичем Вищого адміністративного суду Олександром Пасенюком, результат — виборчі скарги розглядатимуться публічно й усім складом ВАСУ — тобто 55 суддями.

До речі, фразу «я щасливий» Президент, який готується передати повноваження новообраному наступнику, повторив принаймні тричі. «Я щасливий, що як Президент був тим маленьким солдатом, який боровся за те, щоб незалежна, суверенна Україна рухалася вперед своїм самодостатнім курсом», — сказав Віктор Ющенко. він подякував ЦВК, спостерігачам та журналістам за демократично проведені вибори. На його думку, влада завжди буде змінюватися. І це нормально. Тож кілька разів, як про доконаний факт, Президент вказував дату передачі влади — 25 лютого. Адже за кілька годин до цього таку дату інавгурації новообраного Президента встановила Верховна Рада.

Водночас Президент Ющенко не виключає, з огляду на останні заяви Януковича щодо присутності російського флоту в Криму після 2017 року, перспектив вступу до НАТО, двомовності тощо, що корабель «Україна» буде розвернуто іншим курсом. Чинний Президент нагадує своєму наступникові, що продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території Криму не відповідає Конституції України. Тим більше що сам «фактор присутності ЧФ є фактором дестабілізації» та «вічною раною, яка приносила дуже багато шкоди нашому національному діалогу».

«Це підлегла політика, мені сумно і принизливо це чути, хоча ці заяви Януковича ні для кого не є несподіванкою, — вважає Віктор Андрійович. — Я не хочу в президентському клубі повчати якогось Президента, це вже його відповідальність, відповідальність тих людей, які підняли руку — взяли бюлетень і проголосували за цього Президента».

Який Янукович без Бандери?

Своєму наступнику на посаді Ющенко радить стати Президентом усієї країни, адже вперше на виборах переможець не отримав підтримку більшості виборців. «Я не хочу, щоб Віктор Федорович був Президентом Донбасу, Президентом семи областей, які його підтримали. Я хочу, щоб Віктор Федорович уже з нового статусу відчув відповідальність, що через його місію можна зробити дорогу консолідації нації», — каже Ющенко. І радить Януковичу «не загравати у темах», які розколюють націю — двомовність, багатоконфесійність тощо, бо це «байки сірого вовка» або «проект, як втратити державу».

При цьому глава держави вважає, що вірчі грамоти посла Росії Михайла Зурабова, досі йому офіційно не вручені, мають бути вручені вже новому Президенту. Крім цього, Ющенко переконаний, що його указ про присвоєння Степану Бандері звання Героя не буде скасовано. «Ні в кого рука не підніметься скасувати указ Президента Ющенка в цьому питанні, — зазначив Віктор Андрійович. — Якби не було Бандери, не було б Януковича. Він би не став президентом незалежної країни. В кращому вигляді перспективи Віктора Федоровича могли бути в ранзі намісника імперії в Малоросії, якби не було патріотів, які за ціль свого життя ставили здобуття незалежності України».

А взагалі Віктор Ющенко обіцяє, що і після передачі влади він як громадянин робитиме усе, щоб «політика розгортання вітрил назад» не мала успіху.

Плани з політикою і без

Яким чином? По–перше, він планує залишитися в політиці, хоча й ненавидить її. «Безумовно, я вестиму свою політичну силу до місцевих виборів і до парламентських виборів», — поділився планами Віктор Ющенко. По–друге, він також не виключає своєї подальшої роботи у владі, але зауважує, що «поки що йому ніхто не пропонував жодних посад».

«Я людина цінностей, я можу обійтися і без прем’єрства, і без посади голови Нацбанку. Я вже в такому віці, коли можу займатись лише тією справою, яка відповідає моїм цінностям і світогляду. Лакеєм я ні в кого не буду, хоча добре розумію, що мій обов’язок — допомагати владі, чи парламенту, чи Президенту, чи Прем’єру», — каже В.Ю. І радить Януковичу не надавати прем’єрське крісло своєму однопартійцю з Партії регіонів, бо Україну потрібно консолідувати, а політикам — досягати компромісу. Щодо головних завдань для наступника Ющенко назвав три позиції: нова коаліція, формування уряду та продовження конституційної реформи.

Цікаво, що вчора Президент планував підписати указ, згідно з яким після інавгурації новообраного глави держави 25 лютого саме він — Віктор Ющенко — очолить спостережну раду національного культурно–мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал». «Це буде некоректно, нетактовно, але моє рішення створити і очолити таку раду викликане лише одним — не дати загинути цьому проекту», — каже Ющенко і додає, що до нього також надходять різні економічні та ділові пропозиції, над якими він розмірковуватиме найближчим часом.

«Відключка», вокзал та головна помилка

Безпосередньо бути присутнім на інавгурації Президента Віктора Януковича у Верховній Раді Президент Ющенко не планує. Але вважає, що «було б правильно зустрітися з Януковичем після інавгурації» й зробити «формальні процедури». «Це нормальне спілкування, зустріч на робочому місці, обмін думками щодо тих речей, які для мене є дорогі. Ця зустріч — це демонстрація того, що країна отримала нового Президента», — каже Віктор Андрійович і додає, що після цього збирається піти у «відключку» на десять днів.

На запитання журналістів, чи мешкатиме він і надалі на державній дачі №29 у Кончі–Заспі, Ющенко перепитав номер дачі й записав його. Каже, не знав номера, дякую, що повідомили. «Я знаю, що, за статусом, державним посадовцям певного рівня, відповідно до закону, належить таке право, — відповів Президент. — Як розпорядиться майбутній Президент по відношенню до мене — це запитання до нього. Скажуть на вокзалі — буду на вокзалі, скажуть, по закону, є таке рішення — я його прийму».

Ющенко відкидає закиди, що своєю позицією не підтримувати жодного з кандидатів привів до перемоги Януковича: «Я не голосував за Януковича і тому я за цей вибір не можу відповідати. Нація захотіла мати перерву на п’ять років. Хай і так буде».

Президент переконаний, що вихід у другий тур Тимошенко і Януковича — це найкращий російський проект із 1991 року: «Якщо Янукович завтра запропонує Тимошенко посаду Прем’єр–міністра, до вечора будуть визнані результати виборів Президента, відкликані всі судові справи і вічна любов. Бо в цих політиків єдина мета — представляти себе у владі».

Наостанок Президент вперше назвав свою головну помилку за останні п’ять років — і це Юлія Тимошенко. Бо якби вона була конструктивним Прем’єром, Президентом удруге обрали б саме Ющенка. «Яка різниця між сірою польовою мишею та Міккі–Маусом? — знову пожартував Президент. — Піар і все!».