Жовта картка експорту

17.02.2010
Жовта картка експорту

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

За останні три місяці ціни на олію зросли досить суттєво: середньостатистична пляшка подорожчала з 8,5 гривні до 10,5—11 гривень. Тоді як економічно обґрунтована ціна, на думку профільних експертів, не повинна перевищувати 9—9,5 гривні. Урядовці переконані, що винен у всьому експорт — його темпи перевищують допустимі норми. Боротися з цим явищем у Мінекономіки вирішили радикально — запровадженням квот на експорт соняшникової олії.

 

Переробка б’є рекорди

«Згідно з підрахунками Міністерства економіки, щомісячний показник експорту повинен становити максимум 159 тисяч тонн. Зараз експорт може сягати 200 тисяч», — відзначив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук. Такі експортні можливості Україні вдалося наростити завдяки зростаючим темпам переробки соняшнику. Лише за перші чотири місяці 2009/10 маркетингового року (вересень — грудень) в Україні вироблено понад 960 тисяч тонн соняшникової олії, що на 28 відсотків більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

До того ж, лише у жовтні українські масложирові підприємства виробили близько 290 тисяч тонн соняшникової олії — рекордний обсяг виробництва даної продукції за місячний період, відзначають експерти «Апк–Інформ». Цьому сприяло не тільки нарощування переробних потужностей, а й високий попит з боку імпортерів. Допоміг цьому й високий урожай соняшнику, який два роки підряд у півтора раза перевищував показник 2007 року.

Тож зростаючі обсяги переробки й, пропорційно до цього, можливості експорту дали підстави експертам говорити про ймовірність виникнення дефіциту соняшникової олії на внутрішньому ринку. Щоб уникнути такої ситуації, минулого тижня в Мінекономіки вирішили ініціювати введення квот на експорт олії із соняшнику. «Зараз на хвилі боротьби зі зростанням цін бажання уряду підстрахуватися від подорожчання ще однієї категорії товарів у принципі зрозуміло», — пояснює директор компанії «Проагро» Микола Верницький.

Світ чекатиме олії

Не сприяє ситуації і зростаючий попит на продукт у світі. Експерти німецького аналітичного агентства Oil World прогнозують скорочення обсягів переробки соняшнику і зростання цін на соняшникову олію у світі в найближчі місяці. Основна причина — торішнє погіршення показників виробництва культури. Загалом валовий збір соняшнику у світі в нинішньому році становитиме трохи менше 31 мільйона тонн, знизившись на 10 відсотків порівняно з минулим роком, прогнозують німецькі експерти. Наприклад, один зі світових лідерів виробництва й експорту соняшникової олії — Аргентина — вже скоротив свою присутність на світовому ринку через поганий урожай.

Як наслідок, у січні—вересні обсяг переробки соняшнику в світі може скоротитися на 3,4 мільйона тонн, демонструючи істотне погіршення показників порівняно з минулим сезоном. Це, на думку аналітиків, може змінити ціну на ринку: у зв’язку з переходом від надлишку пропозиції до її дефіциту вартість соняшникової олії може зрости.

В Україні ж урожай олійних культур буде кращим минулорічного, прогнозує Аналітичне агентство AGRICULTURE. Сумарний обсяг урожаю основних олійних культур (соняшник, ріпак, соя) може становити близько 10 мільйонів тонн, що на 9,5 відсотка більше врожаю 2009 року. При цьому експорт соняшникової олії, якщо не буде форс–мажору у вигляді заборони на експорт, може досягти чергового рекорду — у 2,4 мільйона тонн.

Загальмують експорт квоти

У Міністерстві економіки не впевнені, чи не поженуться виробники за надприбутками у збиток вітчизняному ринку, саме цим і пояснюють квотування. Виробники ж переконують, що жодної загрози для українського ринку нема. «Навіть зниження пропозиції соняшникової олії не означає, що ми можемо підвищувати ціни, і не обіцяє надприбутків експортерам. Підвищення цін на соняшникову олію змусить переорієнтовуватися на її інші види, наприклад ріпакову — у більшості випадків вони взаємозамінні», — відзначив Микола Верницький.

Окрім того, учасники ринку припускають, що метою впровадження обмежень може бути сам процес розподілення квоти Міністерством економіки. Й наводять у приклад досвід квотування 2008 року: в березні більшу частину квоти (220 тисяч із 300 тисяч тонн) отримало п’ять компаній. Решту — 80 тисяч тонн — поділили між іще 18 гравцями ринку. Як наслідок, багато компаній не змогли закрити контракти й отримали збитки.

При цьому виробники запевняють, що внутрішньому ринку боятися нічого. Незважаючи на те, що ємність ринку порівняно незначна (за оцінками експертів — близько 500—600 тисяч тонн, при виробництві минулого маркетингового року близько 2,7 мільйона тонн), конкуренція за нього досить висока. Сприяє цьому, зокрема, значно вища маржа на внутрішньому ринку — більшість компаній не будуть переорієнтовуватися на експорт у збиток внутрішньому ринку.

Окрім того, олії в країні цілком достатньо: місячну потребу внутрішнього ринку в 25—30 тисяч тонн підприємства можуть закрити за два робочі дні. А запасів сировини вистачить для виробництва двох мільйонів тонн соняшникової олії. «Як тільки з процесу ціноутворення зникне ажіотажна складова, вартість стабілізується», — заспокоює директор компанії «Проагро».

Нинішнє ж підвищення цін на соняшникову олію є «чистої води спекуляцією продавців», переконані в асоціації «Укроліяпром». Адже в січні маслоекстрактні заводи підвищили розцінки лише на 2,6 відсотка, що навіть нижче рівня інфляції. Змінити ціну їх змусило зростання ціни сировини — вартість соняшникового насіння з початку вересня 2009 року зросла з 2 тисяч гривень за тонну до 3,3 тисячі. При цьому середня вартість соняшникової олії в Україні, за даними Міністерства аграрної політики, зросла на 3,7 відсотка: з 10,42 до 10,8 гривні.

 

ФАКТИ

У 2009 році виробництво соняшникової олії в Україні збільшилося майже на 49,5 відсотка — до більш як 2,7 мільйона тонн, повідомили в Держкомстаті.

Росія, Україна й Аргентина є безперечними лідерами. На частку цих країн припадає 55 відсотків світового виробництва олії й близько 85 відсотків експорту.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>