Країна сиру, годинників та... золота

17.02.2010

Поки що спростовуючи прогнози букмекерів, у проміжні лідери за кількістю золотих нагород Олімпіади вибилася Швейцарія. У понеділок спортсмени цієї країни двічі з’являлися на найвищій сходинці п’єдесталу в лижних дисциплінах.

Для 32–річного гірськолижника Дідьє Дефаго Ігри–2010 стали третіми в кар’єрі. На двох попередніх у швидкісному спуску він потрапляв лише до третього десятка, а тепер одразу скочив на вершину! Стартові змагання в гірських лижах мали відбутися ще в суботу, але їх перенесли на два дні через проблеми з погодою — ймовірно, що неочікувана пауза зіграла на користь Дідьє.

«Я провів божевільний спуск, він був дуже складний. Але я сподівався повернутися додому з нагородою», — сказав свіжоспечений чемпіон, який став найстаршим володарем олімпійської медалі у своєму виді. Раніше цим досягненням міг похвалитися француз Жан–Люк Кретьєр — у 1998–му він переміг у 31–му віці.

Тріумфом Даріо Колоньї завершилася для швейцарців лижна гонка на 15 км. І цей чемпіон став рекордсменом, адже здобув для своєї країни дебютну золоту нагороду серед лижників. Небагато йому програв італієць П’єтро Піллер–Коттрер, який є володарем двох медалей попередніх Олімпіад — «срібла» Солт–Лейк–Сіті–2002, «золота» й «бронзи» Турина–2006.

Особливу цікавість викликав у Ванкувері виступ представників екзотичних для лижних гонок країн — Ефіопії й Бермудських островів. Наприклад, темношкірий ефіоп Робел Теклемаріам фінішував 93–м, але залишив за спиною двох спортсменів — з Перу та Португалії. Щоправда, лідеру він програв більше 11 хвилин. А бермудець Такер Мерфі піднявся аж на 88–ме місце.