Країна гине без металу

16.02.2010

Січень нинішнього року продемонстрував доволі оптимістичну картину: обсяги виробництва чавуну, сталі й прокату зросли на 20—26 відсотків. Для України, валютні надходження якої найбільше залежать від роботи металургів і хіміків, така новина може означати багато. Виробництво гірничо–металургійної продукції продовжуватиме зростати впродовж року, запевняють експерти. Правда, в оцінках дещо розходяться: найбільш сміливі прогнози на ринку — до 16 відсотків. Однак більшість експертів стримано пророкують: виробництво збільшиться максимум на 12 відсотків. «У 2010 році обсяг виробництва української металургії зросте на 8—12 відсотків порівняно з показниками 2009 року», — зазначив заступник начальника департаменту з питань металургійного комплексу ДП «Держзовнішінформ» В’ячеслав Попов.

У профільному міністерстві до прогнозів ставляться трохи обережніше. «Ми вважаємо, що зростання можливе при повному забезпеченні сировиною (у першу чергу коксівним вугіллям) — ситуація на ринках зараз дозволяє робити такі прогнози. Але наш прогноз трошки стриманіший. Відсотків 10 — це можливо», — вважає міністр промислової політики Володимир Новицький.

Сприятиме металургам і поступове зростання попиту на їхню продукцію як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. «Враховуючи низький базис порівняння, можна передбачити, що зростання внутрішнього споживання цього року становитиме приблизно 10—15 відсотків», — відзначив В’ячеслав Попов. Працювати ж на зовнішніх ринках буде трошки складніше — очікується зростання конкуренції, ключовим чинником у якій стане контроль над собівартістю металопродукції. При цьому тенденція загрожує як українським, так і світовим виробникам.

«Поточний рік характеризуватиметься все ще досить низьким рівнем споживання з боку базових металоспоживчих галузей, високою конкуренцією на ринку металопродукції, зростанням цін на сировинні матеріали», — прогнозує заступник начальника департаменту з питань металургійного комплексу ДП «Держзовнішінформ». Водночас різких стрибків цін (не рахуючи можливих форс–мажорів) на ринку бути не повинно.

 

Коментар
Влада стимулюватиме попит

«Оскільки на сьогодні кризові явища в металургійній галузі остаточно не подолані, зберігається і посилюється висока залежність галузі від експорту металопродукції при зменшенні обсягів споживання металу на внутрішньому ринку», — констатував міністр економіки України Богдан Данилишин. Тож подальший розвиток даної галузі «має здійснюватися через механізми стимулювання внутрішнього попиту на металопродукцію», — підсумував він.