Хто плаче, хто сміється

16.02.2010
Хто плаче, хто сміється

Голландець Свен Крамер став автором першого олімпійського рекорду Ванкувера–2010. (Фото Рейтер.)

Канада радіє! Представник Країни Кленового Листка здобув першу золоту медаль — 22–річний фристайліст Александр Білод’ю випередив опонентів по могулу. Ця відзнака стала певною сатисфакцією для господарів за суботній показник колеги Алекса — від володарки «золота» Турина–2006 в могулі, Дженніфер Хейл, на батьківщині очікували повторення успіху. Цього ж разу 26–річна канадка стала другою, пропустивши вперед американку Ханну Кірні, котра в заліку Кубка світу йде третьою, тоді як срібна медалістка очолює рейтинг.

Привід для гордощів мають і голландці: ковзаняр Свен Крамер, володар срібної та бронзової медалей Олімпіади–2006, у суботу додав до колекції й «золото» Ігор. Причому «Свен зе мен», як його іноді називають, не лише переміг на 5 км, а й установив новий олімпійський рекорд, покращивши попередній час на 0,06 секунди.

Почесна компанія зібралася на п’єдесталі у стрибках з трампліна. Швейцарець Сімон Амман, дворазовий володар «золота» Олімпіади 2002 року, у Ванкувері знову став першим. Адам Малиш, надія польських уболівальників, другий раз поспіль на олімпіадах задовольнився «сріблом». Третім же фінішував 20–річний австрієць Грегор Шліренцзауер, для якого це поки найбільший успіх у кар’єрі. А ось дворазовий чемпіон Турина, австрієць Томас Моргенштерн, опинився лише на восьмій позиції.

Але радість від старту Олімпіади та першого її рекорду затьмарила смерть грузинського саночника Нодара Кумаріташвілі, який розбився у п’ятницю під час тренувальних заїздів. На одному з поворотів спортсмен, розігнавшись до швидкості 144,3 км на годину, не втримався на трасі та вилетів за її межі. Отримані 21–річним олімпійцем травми виявилися смертельними. Організатори повідомили, що причиною смерті спортсмена стала його помилка, а не якісь недоробки на самій трасі. Попри все, вони збільшили висоту самого жолоба на тому місці, де трапився нещасний випадок.