Наші — всюди

12.02.2010

Напередодні вчорашнього підняття українського прапора у Ванкувері наша збірна визначилася зі ще одним важливим питанням. Побувавши в Олімпійському селищі в Уїстлері, президент НОК Сергій Бубка на зустрічі зі спортсменами повідомив, що на офіційній церемонії відкриття Ігор стяг України нестиме санниця Лілія Лудан.

 

Герої сучасності. Молодші...

40–річна киянка є найдосвідченішою в нашій команді — Олімпіада у Ванкувері є вже четвертою в кар’єрі Лілії. До цього найкращими результатами представниці товариства «Колос» є два шостих місця — в Солт–Лейк–Сіті в 2002–му й Турині в 2006–му. Попри те що в нинішньому сезоні Лудан не виблискує високими результатами, вона сподівається, що зможе в Канаді виправдати довіру тренерів.

«Безперечно, це дуже відповідальна місія, і я до неї готова. Чесно кажучи, десь у глибині душі я очікувала, що мені довірять нести прапор. Думаю, для мене це стане додатковим стимулом у прагненні показати високий результат. Утім на Олімпійських іграх загадувати наперед не можна», — поділилася враженнями з прес–службою НОК прапороносець збірної України на ХХІ Білій Олімпіаді.

А Сергій Бубка намагався заспокоїти спортсменів. «Я знаю, що в ці дні не варто особливо вас напружувати й чинити зайвий тиск. Хочу побажати одне: будьте впевненими у власних силах і змагайтеся так, як ви це робите на чемпіонаті України або тренувальних стартах», — звернувся до 32 наших спортсменів, що мешкають в Уїстлері, легендарний легкоатлет.

Нагадаємо, що чотири роки тому на параді відкриття в Турині з українським стягом ішла ще одна санниця, підопічна Валентина Папірового й Ігоря Воропаєва — Наталія Якушенко. На перших в історії незалежної України Іграх 1994 року прапор у Ліллехаммері ніс олімпійський чемпіон, фігурист Віктор Петренко. Після нього почесну місію виконували біатлоністи Андрій Дериземля та Олена Петрова.

...і старші

Ще в одній почесній естафеті взяла участь українка за національністю, але громадянка Канади. 91–річна наша діаспорянка Ольга Котелко долучилася до мандрів одного з символів Ігор — олімпійського вогню. У середу ввечері вона пронесла факел між 15–ю й 17–ю вулицями у західному районі Ванкувера, ставши однією з 12 тисяч носіїв смолоскипу XXI зимової Олімпіади.

Почесне право тендітна вчителька з невеликого канадського містечка заслужила своєю відданістю спорту. Попри свій солідний вік вона не залишає заняття і, більше того, вона є рекордсменкою у віковій категорії старше 80 років у стрибках у довжину. Крім того, пані Котелко займається бігом і метанням ядра, бере участь у національних і міжнародних змаганнях. Спортивні рекорди в старшій віковій категорії вона встановлювала у віці 80, 85 і навіть 90 років! Загалом, за даними прес–релізу, легкоатлетка завоювала 600 золотих, 12 срібних і п’ять бронзових медалей.

«Я щаслива й дуже зворушена тим, що мені надали цю унікальну можливість. Олімпійський вогонь надихає й дає надію, переповнює почуттями патріотизму й гордості. Для мене Вогонь — це символ міцного здоров’я й добробуту», — ледь не просльозилася пані Ольга.