На низькому старті

12.02.2010
На низькому старті

Напередодні відкриття «білих» Ігор у Ванкувері все ще проблеми зі снігом. (Фото Рейтер.)

У той час, коли спортсмени повністю поринули в передстартові налаштування, керівники спортивних делегацій зайняті іншими справами. Одне з питань, що хвилювали національні олімпійські комітети, стосувалося головного атрибуту держави — національного прапора.

 

Прапор вам у руки

Окремі делегації ніяк не могли вирішити, хто ж із національних спортивних героїв гідний того, щоб нести Державний стяг на церемонії відкриття. До речі, вона вперше в історії Олімпіад відбудеться в закритому приміщенні — на стадіоні «Брітіш Коламбія Плейс». Арена вміщує 55 тисяч глядачів і має надувний дах, на виготовлення якого використали 40 тисяч квадратних метрів тканини.

Так, чеська делегація до останнього моменту стояла перед дилемою: віддати прапор легендарному хокеїсту Яроміру Ягру, який навряд чи зможе виграти «золото» Ванкувера, чи ж удостоїти такої честі одного з найшвидших лижників сучасності, фаворита змагань, Лукаша Бауера.

А от делегацію збірної США на церемонії відкриття очолюватиме віце–президент країни Джозеф Байден.

Схоже, не визначили спільного прапороносця представники Корейського півострова. Як відомо, з 1948 року на цій території існують дві ворогуючі між собою держави: КНДР та Південна Корея. Хто вже не намагався їх помирити та об’єднати, але марно. А Міжнародному олімпійському комітету в 2000 та 2004 роках таки вдалося вмовити керівництво обох країн вийти на старт Ігор під одним прапором. Щоправда, така дружба тривала недовго, і вже в Пекіні в 2008–му, й схоже, у Ванкувері на відкритті Ігор з’являться прапори двох держав.

Що стосується самої церемонії, то, звісно, її подробиці тримаються в таємниці. Але відомо, що на організацію потратили 40 мільйонів доларів. Під час проведення звучатиме пісня, автором якої є Майкл Джексон та Лайонел Річі. Виконувати ж її у підтримку жертв руйнівного землетрусу на Гаїті запросили близько 70 артистів.

А фаворити хто?

Хай там як, але головна мета олімпійців — медалі. Згідно з прогнозом авторитетної букмекерської контори «Уїльям Хілл», найбільший урожай дорогоцінного металу планують зібрати олімпійці з Німеччини — ставки на перемогу «бундестіму» приймають з коефіцієнтом 2,6. Далі в списку фаворитів фігурують господарі Олімпіади — канадці (3,5), команди США (5), Норвегії (7), Росії (11), Австрії (13).

Хоча збірна США не є лідером цього рейтингу, але схильні до гігантоманії американці відзначаються іншим. Представник їхньої збірної з санного спорту Тоні Беншоф планує побити своє ж досягнення, занесене до Книги рекордів Гіннесса. У 2001 році йому вдалося розігнати свої сани до швидкості 139 км на годину, тепер герой хоче нагадати про себе новим рекордом.

Для тих, хто все ж таки не зможе вибороти собі на пам’ять про Ванкувер олімпійську медаль, організатори приготували сувеніри із зображенням талісманів ванкуверської Олімпіади. Вони мають дещо дивні для слов’янського вуха імена: Міга, Куатчі та Сумі. У образі Міги дизайнери об’єднали риси касатки та білого ведмедя. Куатчі — легендарний бігфут, «снігова людина» мешкає в канадських лісах, а Сумі — гібрид касатки та грім–птаха. Вартість таких пам’яток кусається. Найдешевша, значок, коштує дев’ять канадських доларів, за невеличкі талісмани треба викласти вже 18, а за футболку — й усі 40 «баксів».

Водночас уже з’явилися перші невдоволені. Збірна Росії скаржиться на погане харчування в олімпійській їдальні. Російським «ескулапам» не подобається тісне приміщення, асортимент і смакові якості їжі. При цьому харчуватися в іншому місці спортсменам заборонено регламентом змагань.

 

АРЕНИ ЗМАГАНЬ

Головні спортивні події зимових Олімпійських ігор відбуватимуться у двох містах. У Ванкувері, де розташовуються великі спортивні арени, відбудуться змагання з фігурного катання, хокею, ковзанярського спорту, шорт–треку, керлінгу. А турніри з біатлону, санного спорту, бобслею, скелетону, лижних видів пройдуть у гірському містечку Уїстлер за 120 км від столиці Олімпіади. Щоб його дістатися, треба витратити не менше двох годин, адже рухатись гірською та звивистою дорогою в Канаді дозволяється зі швидкістю не вищою за 90, а на багатьох ділянках — і 60 км за годину.

У головному олімпійському прес–центрі у Ванкувері працюватимуть 10 тисяч журналістів. Відволіктися від важкої роботи «акули пера» зможуть, милуючись із вікна центру краєвидами затоки та зграями гусей, які тут оселилися.