Добрі люди в Голлівуді

11.02.2010

Можна вважати, що леген­дарний напис «Голлівуд» (Hollywood) на пагорбі біля Лос–Анджелеса врятовано. Американська екологічна організація «Фонд громадських земель» уклала угоду про викуп цієї ділянки, щоб урятувати її від забудови.

За словами президента фонду Уїлла Роджерса, власник землі на схилі — чиказька компанія Fox River Financial Resources — погодилася продати 138 акрів (56 гектарів) пагорба за $12 млн., хоча що два роки тому виставила цю територію на продаж за $22 млн. Фонд уже має близько $6 млн., і Роджерс упевнений, що решту суми вдасться зібрати до середини квітня, коли закінчиться термін договору. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», після викупу фонд має намір передати землю місту Лос–Анджелес із наступним включенням її до складу ландшафтного заповідника «Гріффіт–парк».

Напис «Hollywoodland» на горі Маунт–Лі з’явився в 1923 році. Тоді це була реклама нових житлових кварталів, і передбачалося, що через півтора року букви демонтують. Але напис устиг стати символом однойменної американської «фабрики мрій», що стрімко розвивалася, і літери вирішили залишити.

У 1949 році з напису зникла частка «land». А в 1978–му букви, що прославилися як визначна пам’ятка цілого регіону, вирішили оновити. Для цього музикант Еліс Купер зорганізував дев’ятьох голлівудських зірок (за кількістю літер) включно з собою, аби скинулися по $27 777 на виготовлення нових конструкцій із довговічної австралійської сталі по 13,7 метра заввишки.

Спочатку ділянкою володів актор і бізнесмен Говард Х’юз, який у 1940–х роках планував збудувати тут віллу для зіркової колеги. Однак Джинджер Роджерс відмовилася, і земля лишилася «гуляти». У 2002–му майданчик придбала за $1,7 млн. інвестиційна компанія «Фокс рівер», аби спорудити кілька розкішних вілл. Тепер вона відмовилася від такого задуму за непогані «відступні».