Під стягом шикуйсь!

11.02.2010
Під стягом шикуйсь!

Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов випробовують олімпійський лід. (Фото Рейтер.)

Четвер для української команди у Ванкувері — день особливий. Сьогодні, трохи більше ніж за добу до початку офіційної церемонії відкриття Ігор, в Олімпійському селищі урочисто піднімуть прапор нашої держави. Це символізуватиме, що збірна України готова до участі в голов­ному зимовому змаганні чотириріччя.

 

Хто і як готується

Щоб ви не сумнівалися, організатори поставилися навіть до цієї, здавалося б, тривіальної процедури дуже відповідально. Ще кілька днів тому вони почали репетиції церемоній підняття прапорів держав–учасниць Олімпіади. На спеціалізованій площі, розташованій у так званій Інтернаціональній зоні селища, волонтери, що відігравали роль спортсменів, тренували піднімання стягів. При цьо­му навіть лунали гімни, але в скороченому режимі. Аби процес не розтягувався в часі, прапори піднімають «оптом» — по кілька за раз. У компанію до України потрапили США, Чорногорія і Непал.

Поки організатори займаються своїми справами, проводять «репетиції» й спортсмени. На тлі переживань за наявність і якість снігу заспокійливими виглядають слова першого віце–президента Федерації лижного спорту України Володимира Малежика. Він запевнив, що сніговий покрив у гірському Уїстлері сягає подекуди півтора метра, а певні проблеми є, але організатори з цим мають упоратися. Тим паче погода почала сприяти — позавчора підморожувало до трьох градусів.

Підопічні Малежика вже тренуються на повну потужність, причому прокидатися для цього доводиться дуже рано. Декому організатори призначають тренування на сьому ранку, а комусь щастить більше — на десяту. «Особливо вибирати не доводиться: коли виділили час, тоді й тренуємося», — констатує віце–президент ФЛСУ.

«Фігуристий» більярд

У фігуристів подібних проблем немає — льоду в Канаді вистачає всім. Позавчора тренування на ванкуверській арені провели й українці. Найбільше шансів зійти на олімпійський п’єдестал серед наших має спортивна пара у складі Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова. Очевидно, про це повідомили й фотографам агенції Рейтер, які «спіймали» наш дует за роботою, але підпис чомусь поставили неправильний: у компанію до Морозова відправили Катерину Костенко. Насправді ж дівчина з Дніпропетровська тренується в парі з Романом Таланом.

Киянка ж Волосожар поділилася з прес–службою НОКу враженнями від Олімпійського селища: у Ванкувері їй подобається значно більше, ніж у Турині–2006. Дещо іншим переймається Морозов. «До їдальні намагаємося ходити якомога рідше, бо там такий вибір страв, що швидко можна набрати кілька кілограмів», — каже Стас, для якого проблема зайвої ваги є актуальною.

У вільний час пара спілкується по інтернету з друзями й рідними. А ще, аби трохи зняти напруження, фігуристи навідуються до більярдного залу. Щоправда, столів для шанованого Станіславом російського більярду тут немає, тому він демонструє своє вміння в «американці».

Згадані фотографи Рейтер, мабуть, занудьгували і за браком іншої роботи вирішили порадувати світ світлинами нашої масажистки Ірини Алексєєнкової. Фото огрядної киянки за більярдним столом розійшлося в усі куточки планети.