«Заначка» столітньої давності

09.02.2010

Про багатство надр Антарктиди ходять легенди. Але, ясна річ, в умовах такої холоднечі розвідати поклади корисних копалин і добути їх дуже складно й дуже дорого. А недавно з’ясувалося, що під крижаним антарктичним панциром залягає... ціла партія доброго шотландського віскі. Дістати його з–під льоду хоч і важко, але можливо.

У листопаді минулого року агенція «Ассошіейтед пресс» повідомила, що в Антарктиді під снігом зберігаються два ящики віскі, виробленого компанією McKinlay and Co й залишеного на крижаному континенті ще в 1909 році! Цей алкоголь призначався для «розігріву» групи, що входила до складу експедиції британського полярного дослідника Ернеста Шеклтона. Понад сто років тому Шеклтон прямував до Південного полюса, але вчасно вирахував, що продовольства на весь шлях не вистачить, тому дослідники повернули назад, не дійшовши до цілі близько 160 км. Спиртне, якого в експедиції було, що називається, «по саму зав’язку», залишили поміж торосів. У 2006 році ящики виявили сучасні антарктичні дослідники. Проте вони залягали надто глибоко, щоб витягти їх без спеціальних бурових пристосувань.

І ось днями «родовище» розкопав спецзагін новозеландських полярників. Їх спорядила компанія Whyte and Mackay — наступниця McKinlay and Co. Ба в «заначці» виявилося значно більше алкоголю! Новозеландці витягли п’ять ящиків віскі і два ящики бренді.

За словами учасників експедиції, на ящиках намерз лід, деякі пляшки потріскалися, але цілих бутлів — вистачає. Шотландські фахівці Уайта і Маккея хочуть провести проби вінтажного напою, щоб вирішити, чи відновлювати виробництво цього сорту віскі. Власне, для цього й посилали новозеландців.