Донецькі історії

09.02.2010
Донецькі історії

15 очок В’ячеслава Кравцова не врятували «Київ» від поразки в Кривому Розі. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

На зміну позитивним емоціям після об’єднання двох чоловічих турнірів в один національний чемпіонат приходять повсякденні реалії. На жаль, українська суперліга, попри високі цілі, продовжує залишатися майданчиком для заробітчан–легіонерів. Лише де–не–де на провідні ролі вискочить хтось з українців, а так ми змушені стежити за своєрідним виїзним шоу у виконанні іноземців. А спостерігати можна лише в залах, адже з телепрограми баскетбольні трансляції зникли.

Нинішній сезон підтвердив велику залежність нашого баскетболу від фінансових примх олігархів, які спонсорують турнір. На щастя, в Ігоря Коломойського поки є бажання виділяти солідні кошти на спорт, чому раді одразу кілька клубів. Якщо ж раптом він не захоче витрачатися на «іграшки» з помаранчевим м’ячем, то, не виключено, ці команди повторять долю «Донецька». Торік «тигри» зі столиці Донбасу злетіли на другий рядок суперліги, а не так давно — наказали довго жити. Після невдалих пошуків нового мецената колектив розпустив гравців і знявся зі змагань, аж раптом минулого тижня його вирішила реанімувати Партія регіонів. «Донецьк» попросив відновити його в суперлізі на будь–яких умовах, але вже було пізно. Тож тепер клуб зможе заявитися в еліту лише наступного сезону.

Гравці ж «Донецька» наразі намагаються якнайшвидше працевлаштуватися. Один із найкращих українських снайперів Ростислав Кривич знайшов притулок в Івано–Франківську. У першому ж матчі за нову команду уродженець Харкова приніс «Говерлі» перемогу над «Пульсаром» у Рівному. Грою Ростислава був надзвичайно задоволений його новий наставник Євген Мурзін, тож франківці плекають надії потрапити у «плей–оф».

Брат–близнюк Ростика, Ігор Кривич, зараз проходить оглядини в «Одесі». Ще один колишній донеччанин, литовець Мартінас Андрюкайтіс, також потрапив до символічної збірної суперліги минулого тижня в намаганнях затягнути «Дніпро» до вісімки найкращих.

У «п’ятірці тижня» присутні ще троє легіонерів: стабільний американський захисник «Будівельника» Халід Ель–Амін, боснійський центровий його попереднього клубу, «Азовмашу», Хасан Різвич, а також «високий» Деніел Макклінток із «Миколаєва».

Трохи дивно, але винятково на українців орієнтується «Київ», який у минулі роки був «розсадником» легіонерів. Тепер же Віталію Чернію вдається тримати колектив на підступах до чільної трійки, хоча в суботу його підопічні в Кривому Розі дозволили господарям реваншуватися за поразку в першому колі на початку січня.

Майже стільки ж матчів, як і в чемпіо­наті, більшість клубів провели в Кубку суперліги, дійшовши до чвертьфіналів. Другі матчі серій відбудуться на початку наступного тижня.

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. «Кривбас–баскет» — «Київ» — 67:59 (Жужа (14) —Пустозвонов, Кравцов (по 15)), «Політехніка» — «Ферро» — 63:96 (Макінтош (13) — Брутт (23)), «Будівельник» — «Миколаїв» — 96:88 (Ель–Амін (28) — Макклінток (34)), «Дніпро» — «Хімік» — 97:81 (Андрюкайтіс (30) — Мітчелл (21)), «Азовмаш» — «Грифони» — 95:59 (Різвич (21) — Атанацкович (13)), «Пульсар» — «Говерла» — 71:84 (Шемосюк (20) — Р. Кривич (26)), «Одеса» — «Дніпро–Азот» — 77:64 (Де Гроат (24) — Карім (18)).

Турнірне становище після 15 матчів: «Будівельник» — 29, «Ферро» — 28, «Кривбас–баскет» — 27, «Київ» — 25, «Одеса» — 24 (14), «Азовмаш», «Хімік» — 23, «Політехніка» — 22, «Дніпро» — 21 (14), «Говерла» — 20 (14), «Миколаїв» — 19, «Дніпро–Азот», «Пульсар» — 17, «Грифони» — 14 (14).

* * *

НБА. «Міннесота» — «Мемфіс» — 109:102, «Юта» — «Денвер» — 116:106.

Українці Олексій Печеров і Кирило Фесенко, за рішенням тренерів, не грали за свої команди, «Міннесоту» та «Юту» відповідно.

* * *

Жіноча УБЛ. «Орлан» — «Луганські ластівки» — 64:68, «Політех–баскет» — «Франківськ» — 76:66, «Козачка» — «Донбас» — 87:81, «Козачка» — «Луганські ластівки» — 98:63.

Турнірне становище: «Дніпро» — 28 (15), «Козачка» — 27 (15), «Луганські ластівки» — 25 (16), «Динамо» — 24 (12), «Донбас» — 24 (15), «Політех–баскет» — 20 (16), «Південна Пальміра» — 19 (15), «Франківськ» — 19 (16), «Орлан» — 18 (16).