Найпростіший шлях не допоможе

05.02.2010
Найпростіший шлях не допоможе

Позиція Президента: аби подолати кризу, доведеться піти на непопулярні заходи. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Економічна ситуація в Україні є значно гіршою, ніж її оцінює уряд. Саме так нині стверджують незалежні аналітики, а вчора цей висновок підтримав і глава держави. Скажімо, Держкомстат досі не оприлюднив офіційні дані щодо динаміки внутрішнього валового продукту в 2009 році. Міністр економіки Богдан Данилишин оцінює падіння ВВП України у 12%, але експерти вважають такі оцінки намаганням Кабміну видати бажане за дійсне. Виконавчий директор Національного банку з економічних питань Ігор Шумило вважає, що цей показник знизився на 14,5%, а Віктор Ющенко на вчорашній нараді з банкірами оприлюднив ще стриманішу оцінку — мінус 15 відсотків.

«Такого падіння не знає жодна країна Європи і СНД», — сказав глава держави і додав, що в Україні торік зафіксовано найбільшу серед усіх країн СНД інфляцію — 12,3%. Негаразди в економіці відчувають на собі всі громадяни нашої держави. Скажімо, реальні доходи населення в 2009 році знизилися на 11%.

Глибинна ситуація в економіці виглядає також доволі сумно. Обсяг невідшкодованого державою ПДВ, за даними Президента, зараз становить 25 млрд. гривень, збільшившись за останні півтора року втричі. Крім того, наперед уже сплачено податків на суму 12 млрд. гривень. Реальний дефіцит держбюджету–2009 становить 80 млрд. гривень, тоді як у 2008 році становив 31 млрд. гривень. На єдиному казначейському рахунку уряду нині лежить 1,5 млрд. гривень, тоді як на початку минулого року було понад 15 млрд. гривень.

Не краща ситуація очікується і впродовж нинішнього року. За прогнозами Президента, дефіцит платіжного балансу України в 2010 році становитиме 3,2 млрд. доларів. Тобто сукупні зовнішні платежі очікуються на рівні 26 млрд. доларів, тоді як загальні надходження — близько 23 млрд. доларів. А скажімо, на обслуговування ОВДП потрібно буде виділити з держбюджету 22 млрд. гривень, тоді як оборонні витрати країни складають близько 8 млрд. гривень.

У такій ситуації доведеться докласти чималих зусиль, щоби втримати курс гривні та збалансувати платіжний баланс. На думку Ющенка, остання вимога є спільною задачею уряду та НБУ. Йти найпростішим шляхом, до чого неодноразово вдавався уряд Тимошенко, — тобто увімкнути друкарський верстат і надрукувати гроші, яких бракує, — глава держави вважає неприпустимим. Адже використання цього джерела може призвести до послаблення довіри до національної валюти і, як наслідок, до курсових коливань, прискорення росту цін і відпливу депозитів. Натомість Віктор Ющенко виступив за збереження в 2010 році жорсткої монетарної політики.