Братні шпигуни, ворожа СБУ

05.02.2010

Шпигунський скандал в Україні багатьом нагадує єврейський анекдот. Коли днями Служба безпеки України впіймала на Одещині п’ятьох російських шпигунів «при виконанні», всіх цікавило, як виправдається Федеральна служба безпеки РФ. І вона видала «правдоподібну версію» у стилі «самі винні». Проте справжньою «хохмою» стала реакція основної проросійської сили в Україні — Партії регіонів.

Чільний «регіонал» Микола Азаров — потенційний глава уряду Януковича — будь–яку контррозвідку стосовно братніх російських шпигунів засуджує. На його думку, винні не співробітники ФСБ, які на території України через погрози роз­прави і підкуп намагалися дістати військові таємниці, а, звісно ж, Президент Віктор Ющенко та його оточення. «Вони розкручують абсолютно безпідставні скандали, які, на мій погляд, не сприяють зараз, в останні кілька днів перед виборами, стабілізації ситуації, — заявив Микола Янович. — Ми рішуче засуджуємо ось такі безпідставні звинувачення, спрямовані на свідоме погіршення наших взаємин з Росією».

Тож, мабуть, за президентства Віктора Януковича, який обіцяв поліпшити відносини з Росією, напевно, слід очікувати ліквідації СБУ та заміни її на київську філію ФСБ РФ. Так би мовити: «Ласкаво просимо, шпигуйте на здоров’я!».

До речі, інший «регіонал», колишній міністр оборони Олександр Кузьмук шпигунів не захищає, проте дивується діями СБУ, вбачаючи там оману. «За повідомленням глави СБУ, затримані офіцери ФСБ. Мене це шокує, — сказав Кузьмук. — Не Головне розвідуправління Генерального штабу, не Служба зовнішньої розвідки, а саме Федеральна служба розвідки! Яка повинна діяти тільки на своїй території. Ще один шок — їх відпустили. На якій підставі? Їх що, встигли допитати? Уже з’ясували всі питання у справі? Чи це непрофесіоналізм? Або ж — введення в оману?»