Закон, який злякав

05.02.2010

Віктор Ющенко підписав зміни до закону про вибори Президента, що були ухвалені в середу Верховною Радою. Глава держави довго не вагався: на легітимізацію закону пішла одна доба. Акт вступить у силу одразу після опублікування в офіційній пресі.

Таким чином, другий тур виборів пройде за уточненими правилами. Засідання виборчих комісій будуть повноважними за присутності не 2/3 від складу, а простої більшості. Також до складу комісій можна буде вносити зміни. Закон встановлює, що рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії ухвалюватиметься одночасно з призначенням нового «рахівника». Закон передбачає, що ця особа призначатиметься комісією вищого рівня «за поданням голови відповідної ради або міського голови».

Загалом, позавчорашні поправки обмежують можливість Ю. або Я. нівелювати результати голосування на дільницях у «чужих» регіонах. З іншого боку, з такими змінами теоретично рішення ДВК може бути ухвалене навіть двома «своїми» членами комісії — без участі «не запрошеної» сторони суперника. Власне, подібний механізм зриву голосування Партія регіонів у першому турі вже випробувала на деяких дільницях Білоцерківського району Київської області, де сильна підтримка в Тимошенко. Водночас, подейкують, БЮТ не «світив» ті зловживання «синіх», бо 7 лютого планував зайнятися схожими оборудками — з несподіваним відкликанням своїх членів ДВК — на Донбасі, в електоральному ядрі Януковича.

Прес–секретар Президента Ірина Ванникова на брифінгу заявила: Віктор Ющенко підписав закон через те, що «склалася ситуація, коли вибори Президента опинилися під загрозою зриву». Вона уточнила: старий варіант закону створював підстави для зриву виборів через неявку членів виборчих комісій. Зокрема, ті могли не прийти на засідання, могли затягувати з підбиванням підсумків. Ванникова наголосила: «Глава держави послідовно звертав увагу на недосконалість закону про вибори Президента України, що могло б спровокувати фальсифікації у ході виборчого процесу».

«Поправки до закону забезпечують механізм реагування на відсутність кворуму виборчих комісій та захисту чесного і прозорого процесу голосування. А відтак у громадян буде можливість проголосувати, а у виборчих комісій — встановити результати виборів», — передала позицію Президента речниця. Водночас пані Ванникова додала, що «Президент враховує існування також і небезпеки недопуску на виборчі дільниці членів виборчих комісій від кандидатів у президенти — про що заявляють представники цих кандидатів і правоохоронних органів». Глава держави закликав громадськість, журналістів і правоохоронні органи стежити за можливими порушеннями, повідомила прес–служба Президента.

Одна з фіналісток виборів, Юлія Тимошенко, виступала за те, щоб Президент ветував закон. Перш ніж закон було підписано, вона провела прес–конференцію і заявила, що акт, ухвалений парламентом, відкриває шлюз для фальсифікацій. «Якщо цей закон вступить в силу руками чинного Президента, якщо нам не вдасться вже в технічному порядку забезпечити чесні вибори, ми підійматимемо людей», — сказала Юлія Володимирівна. Вона висловила побоювання, що право вносити зміни до складу комісій буде спрямоване проти неї.

Тимошенко вважає, що під час ухвалення «комісійного» закону у Верховній Раді сформувалася більшість. «Учора вималювалася коаліція Партії регіонів, комуністів і «Нашої України». Я думаю, що ця коаліція саме і зробила свій перший крок, зруйнувавши чесні вибори», — вважає Тимошенко. Нагадаємо, за ухвалення закону проголосувало 233 депутати — фракції ПР, КПУ і 29 «нашоукраїнців» (групи «Єдиний центр» та «За Україну!»). Насправді ж «нашоукраїнців», які підтримали закон, залишилося 28: учора Ірина Геращенко відкликала свій голос, а її карткою скористався хтось інший.