Напучування та очікування

05.02.2010
Напучування та очікування

Роман Лейбюк приймає прапор України з рук Віктора Ющенка. (Фото Рейтер.)

Учора з аеропорту «Бориспіль» останні 11 українських спортсменів–олімпійців узяли курс на столицю ХХІ зимових Ігор. Саме вони в середу ввечері отримали найбільшу порцію напучувань та побажань успіхів — офіційні проводи за участю Президента відбулися в столичному Українському домі. Решта нашої збірної — 36 атлетів — нагадаємо, приїхали до Канади для акліматизації ще раніше.

 

Від перших осіб

В очікуванні Віктора Ющенка журналісти, спортсмени, тренери й фахівці мали можливість поспілкуватися між собою. Олімпійці охоче роздавали інтерв’ю — в їхніх словах відчувалося не хвилювання, а лише бажання швидше потрапити на місце змагань і проявити свої найкращі якості.

З’явившись на сцені, Президент сказав спортсменам про велику честь презентувати державу, яка випала на їхню долю. Віддавши належне важкій праці олімпійців, глава держави побажав їм перемог, а також від імені співвітчизників гарантував підтримку. Завершивши нетривалу промову, Ющенко передав прапор України лижникові з Івано–Франківщини Роману Лейбюку. Спортсмен від імені всієї команди пообіцяв гідно представляти нашу державу в Канаді.

Після цього слово взяли інші промовці. Надихнути атлетів намагалися президент НОК України Сергій Бубка, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко. До речі, Павленко повідомив приємну звістку: про те, що Віктор Ющенко збільшив кількість президентських стипендій спортсменам і тренерам — із 200 до 250.

Найчисельніші — за медаллю

На урочистих проводах найбільше спортсменів – семеро — представляли лижний спорт. На відміну від багатьох чиновників, головний тренер лижників В’ячеслав Яржинський зізнався «Україні молодій», що у планах його підопічних значиться завоювати принаймні одну олімпійську медаль. Звісно, всі сподівання покладаються на нашу приму — Валентину Шевченко. І поки колеги отримували настанови на кшталт «зробіть так, щоб український прапор у Ванкувері піднімався частіше», 34–річна броварчанка вже тривалий час перебувала по той бік океану, проходячи акліматизацію й підготовку поблизу Ванкувера.

«У жіночій естафеті ми хотіли б потрапити у шістку або хоча б у вісімку найкращих команд. А для обох чоловіків пристойним виступом вважатимемо місця не нижче 30–го. Шевченко, заради високої мети, заявлятимемо на всі гонки, крім спринту», — не приховував амбіцій Яржинський.

А от Роман Лейбюк мріє навіть про вищі позиції, але говорить, що багато що залежатиме від умов, в яких проходитимуть гонки. 33–річному уродженцю міста Яремче заздалегідь сказали, що він прийматиме синьо–жовте полотнище з рук Президента в Києві, але досі невідомо, хто нестиме український стяг на церемонії відкриття Ігор за тиждень.

Кореспондентові «УМ» Лейбюк продемонстрував подарований Президентом прапор, щоправда, сумнівався, чи можна показувати напис. Але таки відкрив слова Ющенка: «Бажаю команді успіхів та особисто кожному підкорити Олімп у Ванкувері. Україна з вами».

Привіти очні та з екрана

Побажати колегам успіху прийшло чимало наших уславлених спортсменів, які досягали вершин на попередніх Олімпіадах та інших змаганнях найвищого рангу: біатлоністка Валентина Цербе, фігуристка Олена Ляшенко, плавці Яна Клочкова й Денис Силантьєв, майстри кульової стрільби Олена Костевич та Олександр Петрів, легкоатлетка Інесса Кравець, борці В’ячеслав Олійник і Ельбрус Тедеєв, баскетболіст Олександр Волков. А дворазова призерка літніх Ігор, гімнастка Ганна Безсонова, в парі з Олександром Лещенком навіть виконали танець. Співак Віталій Козловський заспівав написаний ще до Олімпіади–2008 гімн «У вас повірили мільйони». Також збірникам передали дитячі малюнки й вірші на олімпійську тематику.

За допомогою телемосту ті, хто вже перебуває в Канаді, звернулися до співвітчизників із великих екранів із проханням про підтримку. Щиро говорили про значення вболівальників лижниця Валентина Шевченко, біатлоністка Оксана Хвостенко, санниця Наталка Якушенко, фігуристи Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов, фрістайлісти Станіслав Кравчук і Надія Діденко.

Що ж, Україна вшанувала своїх спортивних героїв «авансом» — тепер справа за ними.

 

ЗБІРНА В ОСОБАХ

Із 47 українських олімпійців 19 осіб на зимових Іграх виступатимуть уперше.

Наймолодшим є майстер санного спорту 18–річний Роман Захарків, а найстаршою — його колега 40–річна Лілія Лудан. Для цієї представниці Київщині Олімпіада у Ванкувері буде вже четвертою в кар’єрі.

Серед наших олімпійців–2010 шестеро сходили на п’єдестали чемпіонатів світу, та лише одна, біатлоністка Лілія Вайгіна–Єфремова, — вигравала олімпійську медаль («бронзу» на Іграх–2006 у Турині).