Лікнеп від онкологів

04.02.2010
Лікнеп від онкологів

Слухати справжнього лікаря — цікавіше, ніж писати контрольну... (Фото з сайту wushu–school.ru.)

Фахівці змушені визнати — багаторічні зусилля провідних учених та лікарів–онкологів, озброєних передовими технологіями діагностики та лікування пухлинних захворювань, не досягли очікуваного успіху. Кількість хворих на рак надалі зростає, незважаючи на багатомільйонні витрати на лікування пацієнтів. Тому сучасні онкологи все більше схиляються до думки — пріоритетом має стати профілактика онкопатології. Спеціалісти ВООЗ називають профілактичні заходи економічно найбільш ефективним довгостроковим методом контролю раку. Про це журналістам розповів директор Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, президент благодійного фонду «Єдність проти раку», академік НАН України Василь Чехун. За його словами, сьогодні існує глибока прірва між фахівцями–онкологами, які володіють колосальним масивом знань, та пересічними громадянами, які позбавлені необхідної інформації. Подолати ж цей розрив допоможуть онкологи... у шкільному класі.

 

Знання без здоров’я нікого не тішать

Для того, щоб на практиці з’єднати науку та широку громадськість, інститут імені Кавецького започаткував всеукраїнську програму «Наука — суспільству». Як розповіла «УМ» завідувач відділу науково–методичного забезпечення інноваційної діяльності Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, кандидат біологічних наук Тетяна П’ятчаніна, у рамках цієї програми інститут розробив проект «Науково–просвітницькі лекції фахівців–онкологів на захист здоров’я молоді України». Нині вже підготовлено 7 лекцій–презентацій для учнів старших класів загальноосвітньої школи. Читати їх будуть молоді лікарі–онкологи, співробітники інституту імені Кавецького. Дехто з «викладачів» вже має наукові ступені, дехто вчиться в аспірантурі, дехто готується до вступу в аспірантуру.

Лікарі в доступній формі дають дітям уявлення про рак, причини виникнення захворювання, способи попередження. Слухачам розповідають, що таке канцерогени, як виникає онкопатологія, чим ракова клітина відрізняється від нормальної, які спадкові фактори можуть сприяти виникненню злоякісних новоутворень, як треба харчуватися, рухатися, щоб уникнути важких захворювань тощо. Спеціалісти закликають розвивати правильне ставлення до власного здоров’я, а корисні аргументовані поради допоможуть запобігти не тільки онкозахворюванням, а й узагалі захворюванням у сучасному світі. Ініціатори проекту переконані, що завдяки такій інформаційній роботі діти, молодь, їхні батьки зрозуміють: гарні оцінки та особистісне зростання — це важливо, але не можна забувати і про здоров’я. Яким би ерудованим та впевненим у собі не був школяр, але хвороба може перекреслити всі його досягнення. Тому так важливо дотримуватися елементарних правил. А для початку — повірити, що це справді важливо.

«Люди мають розуміти — ми живемо в такому світі, де реально існує загроза виникнення онкозахворювань, — каже Тетяна П’ятчаніна. — Ми не можемо уникнути промислових викидів підприємств, автомобільних викидів, оскільки мусимо дихати таким повітрям. І це створює певний ризик для здоров’я людини. Але онкопатології можна запобігти, якщо вихідний день проводити на природі. Якщо не сидіти біля телевізора, а займатися спортом, вести динамічний спосіб життя, правильно харчуватися, вживати багато овочів та фруктів, вітамінів — усе це «працює» на профілактику раку».

Українська «школа виживання»

Онкологи вже презентували цикл лекцій спільно з вчителями біології в середній загальноосвітній школі № 286 Голосіївського району Києва. І переконалися — інформація цікава не тільки для дітей, а й для батьків. На прохання директора школи, науковці провели два заняття з дорослими, а тим настільки сподобалися «протиракові» уроки, що батьки написали вдячного листа до Академії наук. І попросили, щоб проект на цьому не закінчувався.

«Звісно, ми будемо працювати в цьому напрямі, щоб запровадити такі лекції в загальноовітніх школах, — запевняє Тетяна П’ятчаніна. — Швидше за все, ми запишемо лекції на диски та віддамо їх у кабінети біології, щоб поширювати серед школярів такі важливі знання. А потім плануємо зробити цикл лекцій на більш серйозному науковому рівні — для медучилищ і, можливо, для вищої школи».

Лікарі також запрошують різні установи Академії наук долучитися до цієї акції, щоб поширювати серед дітей і молоді інформацію про інші захворювання. Адже в нас працюють інститути, які всебічно вивчають проблеми туберкульозу, СНІДу, захворювання очей, органів травлення тощо. Фахівці цілком могли б підготувати аналогічні цикли лекцій для школярів, і в синтезі це допомогло б новому поколінню уникнути величезної кількості проблем.

 

ДО РЕЧІ

У липні цього року Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р.Є. Кавецького відзначить 50 років від дня заснування.