Тиха епідемія

04.02.2010
Тиха епідемія

Діткам, хворим на рак, конче потрібна допомога. (Фото надано Українським медичним союзом.)

40% хворих могли б залишитися здоровими

Рівно 10 років тому з ініціативи Жака Ширака була підписана Паризька Хартія, яка проголосила 4 лютого Всесвітнім днем боротьби з раком. Відтоді науковці, лікарі, пацієнти, уряди країн, представники промисловості і бізнесу, різних релігійних конфесій та засобів масової інформації намагаються об’єднати свої зусилля для боротьби зі злоякісними новоутвореннями. Для того, щоб активізувати цей процес у нашій країні й виробити спільну стратегію протидії цьому захворюванню, Національний інститут раку закликав до співпраці представників українського суспільства. Планується, що сьогодні вдень, після обміну думками на засіданні «круглого столу», буде підписано відкритий Меморандум про співпрацю щодо подолання раку. Чим це допоможе пацієнтам онкологічних відділень — читайте на наступній шпальті «Здоров’я».

А сьогодні співробітники Національного інституту раку зазначають — щоденно в Україні 470 людей дізнаються, що в них рак, а 250 — помирають від цієї хвороби. Загалом — понад 90 тисяч смертей за рік. Або така інформація. Хороша — 40% випадків раку можна попередити. Погана — українці не використовують цей шанс сповна. І причина полягає не тільки в нестачі діагностичного обладнання. Для профілактики багатьох типів раку, як зазначає ВООЗ, достатньо простих заходів:

— припинення куріння та запобігання пасивного куріння;

— обмеження споживання алкоголю;

— попередження надмірного впливу сонячного опромінення;

— підтримка оптимальної маси тіла за допомогою раціонального харчування та регулярних фізичних вправ.

На жаль, більшості людей (не лише українцям, а й мешканцям інших країн) важко повірити в ефективність «такої банальщини». Тому чоловіки й жінки опиняються у лікарні. А там — свої негаразди. Українські онкологи самі визнають, що вони не можуть надати 100–відсоткову допомогу всім хворим на рак, які цього потребують. Так, лише 66,3 % осіб, які захворіли вперше, отримують спеціальне лікування. 35 % людей, які сьогодні чують цей діагноз, проживуть менше року. Немало хворих потрапляють до лікаря на занедбаних стадіях раку: від 1,1 % при злоякісних пухлинах шкіри до 65 % — при раку легенів. Однією з причин такого критичного стану онкологи називають недостатній рівень забезпеченості онкологічних закладів медичною технікою та обладнанням (60–80 % устаткування морально та фізично застаріло) та засобами спеціального (хіміотерапевтичного) лікування.

Хворіють більше, а помирають — менше

Незважаючи на це, нашим лікарям вперше за всю історію епідемії раку в Україні вдалося збільшити кількість хворих із цим діагнозом, які одужують, а не помирають. Як розповів «УМ» головний онколог України, директор Національного інституту раку Ігор Щепотін, українські фахівці виробили ефективну стратегію розвитку онкологічної допомоги: «Ми знаємо, в якому напрямі потрібно просуватися. І вже сьогодні в нас є досягнення. Зусилля не були марними: нам удалося знизити смертність від онкологічних захворювань, при тому що рівень захворюваності й далі зростає (на 2% щороку. — Ред.). Я не буду наводити дані офіційної статистики, яка зазвичай оперує відсотками. За сухими цифрами стоять людські життя — десятки тисяч людей, наших співвітчизників залишилися в живих.

Але ми, медики, чудово розуміємо, що при всьому бажанні не зможемо самотужки протистояти раку. Щоб досягти значних результатів і зберегти життя людей, потрібна консолідація зусиль усіх представників громадськості. У цій боротьбі з недугою повинні сказати своє слово і представники тих спеціальностей, які, здавалося б, не мають відношення до проблеми раку. Нам необхідна підтримка і журналістів, і громадських організацій, і благодійних фондів, асоціацій і пацієнтів, спортсменів, творчої інтелігенції та духовенства... Ми всі можемо зробити свій внесок у боротьбу з раком, аби рятувати життя».

 

ПРОГНОЗ

За даними Міжнародної агенції досліджень раку, в 2010 році онкологічні захворювання можуть стати основною причиною смерті у світі. Частота випадків онкологічних захворювань зросте вдвічі за період до 2020 року і майже потроїться до 2030. Через 20 років аналітики передбачають 20—26 мільйонів нових діагнозів і 13—17 мільйонів летальних випадків. На разі онкологічні хвороби щороку забирають 7,6 мільйона життів у світі.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

За даними Національного інституту раку, показник захворюваності на злоякісні новоутворення чоловічого населення України перебуває на рівні показників таких країн, як Сербія, Польща, Росія, Болгарія, а жіночого — на рівні Білорусі, Іспанії, Польщі.

Рак є причиною смерті 14 % чоловіків та 29% жінок працездатного віку.