Розбір польоту «Беркута»

04.02.2010

Ще кілька місяців тому про найбільший в Україні завод із виробництва тари для харчових продуктів під назвою «Арго», що розташований в місті Хотин Чернівецької області, знали в основному профільні компанії–виробники. Проте через свавілля місцевих чиновників і міліції, які здійснили рейдерську атаку, про підприємство дізналася вся Україна. А прокуратура Чернівецької області щодо силовиків кримінальну справу

 

Великі махінатори

Про рейдерську атаку на підприємство заявив виконавчий директор ВКТ «Арго» Петро Шистопал. За його словами, близько півночі 22 січня підрозділ «Беркута» під керівництвом заступника начальника Чернівецької обласної міліції полковника Білоуса силою захопив приміщення заводу. Ініціаторами рейдерської атаки, за словами законного власника, виступили його колишні співвласники — брати Анатолій і Віктор Гончарі.

Незаконна діяльність бра­тів привертала увагу прокуратури й раніше. Так, наприкінці 2008 року вони, за погодженням із третім співвласником, продали свої частки у статутному фонді товариства (разом 66,66 %) Валерію Бабичу. Проте вже за кілька днів без відома Бабича брати Гончарі під заставу цих же часток взяли в «Укрексімбанку» кредит. Тож у 2009 році за фактом «шахрайства з фінансовими ресурсами» проти щодо них було порушено кримінальну справу.

Цього ж разу брати спробували протиснути свої інтереси за допомогою «силовиків»: появу «Беркута» керівництво заводу пояснює можливою наявністю особистих домовленостей колишніх власників заводу з керівництвом обласної міліції, адже один із братів — Віктор Гончар — є главою Хотинської райдержадміністрації, повідомляє сайт «Версии».

За словами постраждалих, «Беркут» силою вивів за межі ТОВ ВКТ «АРГО» виконавчого директора Петра Шистопала та решту присутніх, а нечисленна й неозброєна служба охорони підприємства не чинила опору працівникам міліції. Після грубого захоплення «силовики» розмістилися на території заводу, й ні Шистопала, ні його представників туди не пускають.

«По суті нинішня ситуація — цинічне рейдерство! Оскільки старі власники, використовуючи державні силові структури, захопили підприємство. Найбільше обурює те, що полковник Білоус не пред’явив жодного офіційного документа, який давав би йому законні підстави окупувати приватне підприємство: ні судового рішення, ні зафіксованого виклику про які–небудь правопорушення на території заводу. Державна структура перебуває на приватному підприємстві без жодних підстав. Сподіваємося, що керівник МВС Юрій Луценко змусить своїх підлеглих відповісти за вчинене», — прокоментував ситуацію Петро Шистопал.

Покарані за кримінал

Такі брутальні дії колишніх власників прямо суперечать українському законодавству. Зокрема, нова редакція антирейдерського закону й відповідні накази міністра МВС Юрія Луценка забороняють співробітникам і підрозділам міліції брати участь у корпоративних конфліктах. Винятки можливі лише тоді, коли підрозділи супроводжують державного виконавця за письмовою заявкою Відділу державної виконавчої служби для примусового виконання рішення суду.

«Мене особливо непокоїть цілісність майна підприємства на захопленій «Беркутом» території заводу, оскільки раніше в присутності державного виконавця я прийняв ці матеріальні цінності за актом опису й арешту майна. І я призначений його відповідальним охоронцем», — заявив Петро Шистопал. Його представники, які цілодобово чергують біля підприємства, розказують, що екс–власники вже з наступного дня вільно заходили на територію і могли вивезти обладнання — з підприємства виїжджало декілька вантажівок. «Нам відомо, що був факт підпалу устаткування одного з цехів. Очевидно, таким чином старі власники намагаються замести сліди. Адже, крім того, що вони продали нам підприємство, Гончарам треба відповідати ще й за взяті в банку мільйонні кредити, заставою під які вони виставили вже продане підприємство. Зрозуміло, що постраждалий банк їм також це не пробачить», — додав він.

Керівництво підприєм­ства переконане, що кричущий факт силового захоплення ТОВ «Арго» «Беркутом» без суду й слідства явно свідчить «про корумпованість окремих працівників МВС у Чернівецькій області». «Цей факт повинен стати предметом пильної уваги з боку Генпрокуратури. Саме вона повинна захистити законні права громадян від незаконного вторгнення міліціонерів», — відзначив виконавчий директор в інтерв’ю «Україні молодій».

Надія вся на суд

Занепокоїлись ситуацією на найбільшому в Україні заводі з виробництва «продуктової» тари народні депутати. Зокрема, на ім’я Генерального прокурора України депутатське звернення відправив Євген Добряк. Нардеп просить слідчі органи провести перевірку наведених ним фактів, які суперечать статті 97 Кримінально–процесуального кодексу України, а також «вирішити питання щодо складання протоколів про здійснення корупційних діянь Гончаром В.В. і Білоусом В.Г. у порядку статті 12 Закону України «Про боротьбу з корупцією». Аналогічне депутатське звернення до Генерального прокурора направив також Григорій Омельченко.

Чекати довелося не так уже й довго — вже минулої п’ятниці прокуратура Чернівецької області порушила кримінальну справу, вбачаючи в діях працівників УМВС України в Чернівецькій області ознаки злочину: «перевищення влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням зброї».

Тим часом як власники, так і працівники заводу перебувають у скрутному становищі. Незважаючи на те, що продукція підприємства досить затребувана, виробляти її завод не може. Робітникам уже три місяці не виплачують зар­плату, сам завод простоює, під’їзди до нього перегороджені фурами, а ворота заблоковані. Облога триває...