Києву знову «нашкодили» «шахтарі»

04.02.2010
Києву знову «нашкодили» «шахтарі»

Віталій Люткевич засмутив своїх колишніх партнерів по «Соколу». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Ми зараз думаємо не про «плей–оф», а зовсім про ін­ше», — сказав на прес–кон­ференції після матчу «Со­кола» з солігорським «Шахтарем» наставник киян Олександр Сеуканд, відповідаючи на запитання, наскільки важливо для його команди посісти друге місце в регулярному чемпіонаті Білорусі. І справді, заборгованість із зарплати перед гравцями становить чотири місяці, а перед деякими співробітниками клубу — й усі шість. Щоправда, коли хокеїсти виходять на лід, вони про ці негаразди намагаються забути й прагнуть лише перемоги. Тому позавчора в Броварах 700 глядачів побачили видовищний поєдинок рівних суперників, в якому фортуна посміхнулася гостям.

 

Бий своїх

Команда з Солігорська зберегла позитивний баланс у зустрічах з українцями: після поразки на старті сезону «Шахтар» переграв «Сокола» тричі. Вівторковий поєдинок, крім турнірного значення, ніс у собі додаткову інтригу, яку так полюбляють уболівальники. У лавах суперника грає троє наших співвітчизників. Щоправда, Віктор Андрущенко заради кращого спортивного майбутнього поміняв паспорт із тризубом на білоруський, а ось Віталій Люткевич та Олег Шафаренко є провідними гравцями збірної України. Усіх трьох час від часу викликають на матчі КХЛ до мінського «Динамо», фарм–клубом якого є «Шахтар». Але зараз голов­ний білоруський клуб готує кадри до Олімпіади, тому від послуг іноземців потроху відмовляється.

Спочатку публіка схвально вітала обох наших збірників, але поступово, коли пристрасті розгорілися не на жарт, деякі гарячі фани вимагали «покарати» своїх. У запалі боротьби Сергій Климентьєв і Люткевич трошки поштовхалися, за що обидва отримали покарання. А от Шафаренко стримався і не відповів Андрієві Срюбку за спробу боксерського удару, й на лаву штрафників поїхав лише киянин.

Знову старі проблеми

Матч не давав глядачам сумувати — гра проходила на зустрічних курсах із великою кількістю боротьби, хокеїсти раз по раз виблискували ефектними і водночас ефективними діями. Часто суперники грали в нерівних складах (42 хвилини штрафу на двох), тож не дивно, що чотири з семи шайб закинули в більшості. Щоправда, наші не використали силу–силенну можливостей уникнути поразки, маючи на одного гравця більше. Очевидно, вичерпали запас міцності в попередній зустрічі з «Кераміном».

У третьому періоді «біло–сині» завдали 21 (!) кидок по воротах підопічних Сергія Шепетюка проти п’яти — в суперників, але так і не змогли зрівняти рахунок. Як виявилося, вирішальним став дальній «постріл» у другому періоді Люткевича.

Після фінальної сирени герой двобою зізнався, що діяти проти співвітчизників йому було важко. «Ні я, ні мої товариші з «Сокола» не грали навмисно жорстко один проти одного, але кожен намагався принести перемогу своїй команді», — пояснив сутички Віталій. Він зізнався, що переживає за хлопців, яким у Києві затримують зарплатню, тоді як у Білорусі подібних проблем не існує.

А тим часом, за неофіційною інформацією, «соколи» погрожують не вийти на завтрашній матч проти «Юності» — якщо заборгованість не погасять хоча б частково. Хокеїсти спонукають керівництво команди зробити принаймні якісь кроки у розв’язанні фінансових проблем.

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. «Сокіл» — «Шахтар» — 3:4 (2:3, 1:1, 0:0; Аверкін, 7 (більш.); Сальников, 9; Дяченко, 29 — Ковиршин, 2 (більш.), 18 (більш.); Развадовський, 20; Люткевич, 37 (більш.)), «Гомель» — «Керамін» — 4:2, «Юність» — «Металургс» — 5:3, «Хімволокно» — «Динамо–Юніорс» — 2:1, «Брест» — «Німан» — 2:3 ОТ, «Вітебськ» — «Металург» — 3:1, «Хімік–СКА» — «Шинник» — 5:3.

Лідери: «Юність» — 119 (47), «Шахтар» — 97 (45), «Гомель» — 95 (47), «Сокіл» — 95 (45), «Хімволокно» — 80 (45), «Керамін» — 74 (46).

* * *

Чемпіонат України. Матчі 13–го туру. «Білий барс» — «Беркут» — 5:3, «СДЮСШОР–Ворони» — «Харків» — 2:12.

Турнірне становище: «Беркут» — 33 (14), «Сокіл», «Харків» — 30 (13), «Білий барс» — 21 (13), «Донбас» — 6 (14),

«СДЮСШОР–Ворони» — 0 (13).

* * *

НХЛ. «Піттсбург» — «Баффало» — 5:4 (Федотенко «П» — 12.30, 3 кидки, «–1», 2 хв. штр.), «Торонто» — «Нью–Джерсі» — 3:0 (Понікаровський «Т» — 19.38, 0+1, 2 кидки, «+1»).