«Регіонали» пруть поза чергою

03.02.2010
«Регіонали» пруть поза чергою

Представник Президента Ігор Попов (праворуч) «стереже» крісло шефа. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО)

Учора у парламенті відкрилася VI сесія. Народні депутати затвердили порядок денний на цей «сезон», а також ухвалили ще одне важливе рішення — призначили 15–м членом Центральної виборчої комісії Олександра Осадчука. Кандидатура від Блоку Литвина не викликала суперечностей: «за» призначення — 372 депутати. Осадчук прийняв присягу члена ЦВК і допомагатиме в організації другого туру виборів, який відбудеться вже за декілька днів.

Тема виборів була наріжною на вчорашньому засіданні. Зокрема, Голова ВР Володимир Литвин у вступній, дуже емоційній, промові зазначив: «Уже той факт, що на цій сесії, яку ми сьогодні розпочинаємо, маємо коронувати нового Президента, робить її особливо важливою і відповідальною, точніше кажучи, чутливою, а якщо хочете, тривожною». Виступ Литвина був нервовим, переповненим епітетами–«страшилками». Спікер говорив про те, що політичне протистояння дійшло до «манії», «агонії», народ штовхають у «вигрібну яму», а держава «випадає з ХХІ століття».

Литвин висловив побоювання, що після виборів парламент чекатимуть пертурбації. «Після агонії переможно завершених виборів нас, швидше за все, очікуватиме продовження з’ясування стосунків і одночасно намагання пристосувати Україну та владу, насамперед Верховну Раду України, під переможцями», — стурбований спікер. Він закликав депутатів реанімувати вищий представницький орган народу, «який ми власноруч втоптали в багнюку, підкреслюю, власноруч втоптали в багнюку». На завершення Литвин висловив думку, що дострокових виборів ВР не буде. «Це я гарантую, — сказав спікер під оплески і додав: — За умови, що ми отямимось і почнемо працювати».

Відразу після короткого ранкового засідання депутати мали розійтися працювати в комітетах і фракціях. Вони за графіком повинні були зібратися на пленарне засідання вже наступного тижня, після виборів. Утім народні депутати із Партії регіонів ініціювали позачергове засідання. Одне відбудеться вже сьогодні, а ще два, не виключено, — в четвер і п’ятницю.

Парадокс, але Верховній Раді легше зібратися на позачергове засідання, аніж на звичайне. Володимир Литвин слушно пропонує: «Якщо є бажання, то тоді давайте внесемо зміни до календарного плану роботи і будемо проводити засідання». Однак такий варіант не вельми прийнятний для «регіоналів». Адже так їм довелося б «протискувати» спершу зміни до порядку денного. Натомість, скликаючи позачергове засідання, ініціатори самі можуть пропонувати порядок денний «позачергівки». Інша річ, що цією колізією почали надто зловживати.

Що ж до сьогоднішнього засідання, то на ньому знову розглядатимуть зміни до закону про вибори. Партія регіонів хоче в другому читанні «провести» свій проект, який скасовує поріг кворуму (2/3 членів) на засіданнях виборчих комісій.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Віце–спікер від БЮТ Микола Томенко заявив про те, що Партія регіонів має намір сфальсифікувати вибори. За його словами, для цього й пропонується ухвалити зміни до законодавства щодо формування комісій. «Прийняти таке рішення — сфальсифікувати вибори», — каже БЮТівець. За його словами, у Донецькій області зі складу комісій за поданням представників ЦВК від Партії регіонів виключено велику частину членів комісій. Томенко має дані, що навіть якщо парламент не ухвалить закону, «регіонали» реалізують свої ідеї через постанову Центрвиборчкому.