Не дайте себе надурити

02.02.2010
Не дайте себе надурити

Ось таке «миле» оголошення можна було помітити в одеській аптеці минулого тижня. (Фото автора.)

Налітай, розбирай! Вакцина від усякого грипу недорого...

Минулого тижня журналістка «УМ» помітила цікаве оголошення в одній одеській аптеці, розташованій неподалік тамтешньої площі Незалежності (район Черемушки). Роздрукований на принтері текст «У продажу є вакцина від грипу» не міг не привернути увагу людини, яка не раз і не два чула від чиновників МОЗу про незаконність продажу препаратів для щеплення в закладах торгівлі. Відразу майнула думка: «А що, як ситуація в законодавстві змінилася?» Утім подальша розмова виявила ще «симпатичніші» речі. На запитання «Проти якого саме штаму вірусу грипу виробиться імунітет від цієї вакцини?» працівниця аптеки почала запевняти: «І проти сезонного, і пандемічного — будь–якого, це ж грип!» А тоді — «добивка»: «Беріть, беріть! Ви ж не хочете хворіти?»

Від такого повідомлення «клієнтка» трохи розгубилася. Файли в голові ніяк не сходилися. Вакцина проти пандемічного грипу ну ніяк не могла тут бути, бо жодна з трьох «іноземок» на той момент не пройшла повний цикл реєстрації в Україні, а вітчизняного препарату в нас не розробляли. Про це казали представники міністерства. А тут — будь ласка, звідкілясь матеріалізувалося те, чого немає. Ось цими роздумами й поділилася журналістка із співробітницею аптеки. Як з’ясувалося, дарма. Бо жінка в білому халаті підозріло поглянула на відвідувачку й миттєво змінила тактику бесіди: «Дівчино, ви купувати будете чи як? Якщо так, розкажу, що вам треба знати. А як ні, не треба зайві запитання ставити. У нас тут роботи повно».

Вакцинуватися? Тільки в кабінеті!

Повернувшись до Києва, журналістка з’ясувала, що справжня вакцина проти пандемічного грипу просто фізично не могла потрапити на реалізацію до української аптеки. По–перше, за даними прес–служби МОЗу, на той момент в Україні тільки–но завершилося клінічне й доклінічне дослідження вакцини проти грипу російського виробництва, але висновку про реєстрацію препарату в нашій країні ще не було отримано. Ще дві вакцини проти грипу (канадського та французького виробництва) також перебували на реєстрації. Тому легальний препарат ще не потрапив до нас.

По–друге, за словами столичного лікаря–імунолога (він просив не зазначати його прізвище), продаж вакцини в аптеці не вписується в рамки закону. «У жодному разі я не буду купувати такий препарат в аптеці, бо не знаю, що там намішано. — зазначив лікар, який понад 15 років працює в цій галузі медицини. — Я буду робити щеплення тільки там, де точно знатиму, що це. А гарантувати введення саме потрібного препарату може тільки державний кабінет щеплення, розташований при дер­жавній структурі (поліклініці, школі тощо) та приватний кабінет щеплення, якщо він має відповідний сертифікат. Чому це так важливо? Річ у тім, що вакцина — це препарат, який упродовж усього шляху — від виробника до споживача — має зберігатися при певній, жорстко регламентованій температурі. Якщо так званого холодового ланцюжка не дотримувати, то це призведе до дуже негативних наслідків для людини».

Фахівець зазначає, що вакцинувальні кабінети не лише обладнані холодильними камерами для зберігання ампул. Там працюють медики, які відповідають за те, що вони роблять. Аптека ж — заклад торгівлі, а в магазині під вивіскою тієї чи іншої вакцини може продаватися все що завгодно.

Ампули... з багажного відділення

«Враховуючи те, що в Україні величезна кількість підробних ліків та інших засобів, краще не ризикувати, щоб не спричиняти зайву алергізацію організму, — каже імунолог. — І не купувати вакцину проти пандемічного грипу в місцях, не призначених для цього. Якщо вам пощастить, бо це буде якийсь «порожній» препарат (це найкращий варіант), принаймні він не зашкодить. Просто нічого не станеться, ви тільки викинете гроші на вітер. А якщо це буде якась підробка (яка взагалі не є вакциною) чи неправильно транспортований засіб, то людина ризикує отримати будь–який вид алергії та різні захворювання. Бо в ампулі можуть бути і небезпечні хімічні субстрати, і все, що завгодно».

«Я працюю дуже довго, і різне доводилося бачити, — підтверджує «УМ» імунолог Іван Донченко. — Як би це страшно не звучало, але і лікувальні препарати, і вакцинальні, і бактеріальні іноді ввозять в Україну в багажних сумках — у потязі, автомобілі, навіть літаку. Уявіть — препарат, який необхідно зберігати при певній температурі, пакують у звичайну сумку і здають у багаж літака. Можна тільки здогадуватися, як це вплине на якість вакцини та на стан здоров’я людини, якій зроблять щеплення. Тому в жодному разі не беріть вакцину проти «свинячого» грипу з рук, в аптечних кіосках чи в точках продажу біологічно активних добавок тощо. Там вам не покажуть сертифіката, не дадуть достовірної інформації про виробника і не розкажуть, хто і як ввозив препарат в Україну. Краще дочекатися появи легальної вакцини в спеціальних кабінетах щеплення».

 

ДО РЕЧІ

Характерною рисою цьогорічного епідемічного сезону грипу та ГРВІ є одночасна циркуляція сезонного та нового пандемічного штаму вірусу грипу та інтенсивність епідемічного підйому, яку визнано найвищою за останні кілька років. Про це йшлося на засіданні, яке відбулося в Міністерстві охорони здоров’я України в п’ятницю. За словами першого заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Олександра Біловола, ще однією особливістю стали «безпрецедентно жорсткі обмежувальні заходи, які ми були вимушені застосувати з огляду на клінічну картину протікання захворювань, відсутність популяційного імунітету до нового штаму збудника захворювання та неможливість застосування специфічних заходів імунопрофілактики». Масковий режим, призупинення навчання в дитсадках, школах та вишах, посилений контроль на кордоні та в аеропортах, відпрацьовані схеми лікування та профілактики хворих на грип — усі ці заходи стабілізували епідемічну ситуацію в країні.

За даними прес–служби МОЗ України, від початку епідемічного підйому захворюваності в нашій країні було зареєстровано 4 508 596 випадків захворювань на грип та гострі респіраторні інфекції. За розрахунковими даними, завершено курс лікування у 4,2 мільйона українців. Й далі хворіють близько 255 тисяч осіб. За весь період епідемії було госпіталізовано понад 267 тисяч хворих на грип та гострі респіраторні захворювання. 1 045 хворих померли від ускладнень.

 

ВАЖЛИВО

Якщо ви все ж таки захочете придбати деінде вакцину проти пандемічного грипу, ви навряд чи знайдете лікаря, який погодиться зробити ін’єкцію «незрозуміло чого» з вулиці. Він може вколоти тільки те, в якості чого буде переконаний. Ампула, придбана в аптеці й принесена в кишені чи сумці, стане звичайним сміттям...