НОВИНИ ПЛЮС

02.02.2010

Легітимність Луценка

Юрій Луценко є виконуючим обов’язки міністра внутрішніх справ. Про це заявила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу «1+1» у неділю, коментуючи рішення Київського окружного адмінсуду, який призупинив постанову Кабміну про призначення Луценка першим заступником міністра — в. о. глави МВС. За словами глави уряду, рішення адмінсуду «не існує», бо воно не прийшло офіційною поштою в Кабмін.

Водночас опозиція має іншу точку зору на легітимність Луценка. А Володимир Литвин у свою чергу фактично солідаризувався з «Регіонами», пояснивши, що його фракція у четвер проголосувала за відставку глави МВС через його надмірну заполітизованість.

Справа Бандери

Юлія Тимошенко фактично підтримала нагородження лідера ОУН Степана Бандери званням Героя України. «Для України найбільша цінність – незалежність», — сказала кандидатка в президенти в ефірі каналу «Інтер», додавши, що збирається «продовжити роботу Віктора Ющенка» щодо відновлення справжньої історії України. «Велика мудрість кожного президента — це робити все можливе і неможливе, щоб Україна набула єдину історію, зняти наслідки радянської пропаганди, в тому числі що дасть можливість зрозуміти, де є справжня історія», — заявила Тимошенко.

У свою чергу Сергій Тігіпко, коментуючи указ Президента Ющенка про нагородження Бандери, сказав: «Це дуже роз’єднало країну, а я проти таких рішень... Давати Героя України — весь південний схід і Київ цього зовсім не розуміє. Цього не можна було робити».

* * *

Найбільша організація із захисту прав євреїв «Центр Симона Візенталя» обурена присвоєнням звання Героя України лідеру ОУН Степану Бандері. Про це повідомила газета «Сєгодня» з посиланням на заяву Марка Вейцмана, директора Центру зі штаб–квартирою в Лос–Анджелесі. Той у відозві висловлює «глибоку відраза до почестей, яких удостоївся Бандера».

БЮТ і ПР лякають одне одного бойовиками й вибухами

Прем’єр Юлія Тимошенко в інтерв’ю «5–му каналу» заявила, що навколо Києва «будинки й бази відпочинку заповнені бойовиками, які готові до будь–якого варіанту захоплення влади». «Те, що було у 2004 році, Янукович повторює і сьогодні. У ЦВК «ківаловщина», на дільницях — фальсифікації, — цитує Прем’єра прес–служба уряду. — Знову «каруселі», знову голосування на дому, де докидаються просто сотні тисяч бюлетенів...»

У свою чергу Партія регіонів заявляє про підготовку низки провокацій напередодні другого туру виборів стороною Тимошенко. Заступник лідера ПР Ганна Герман учора на прес–конференції сказала: «Нам відомо багато планів Юлії Тимошенко, починаючи від брудних технологій і до дуже серйозних речей, про які я б не хотіла говорити, щоб не накаркати. Ми все знаємо і намагаємося цьому протистояти і не допустити ні вибухів, ні зіткнень, ні якихось інших дуже серйозних і страшних речей, які планує Тимошенко на період після 6 лютого.

Виборча новинка: сертифікат на голоси

Представники Одеського морського порту передали Юлії Тимошенко сертифікат на 20 тисяч голосів виборців. Відповідний папір під час перебування лідерки БЮТ в Одесі вручив голова профкому порту Володимир Зайков, повідомляє «Інтерфакс–Україна». Тимошенко подякувала, однак зазначила, що кожен із цих портовиків та членів їхніх сімей повинен буде сам вирішити, за кого голосувати 7 лютого.