На виході буде краще

02.02.2010

У другому турі виборів консорціум «Національний екзит–пол–2010» знову планує провести опитування на виході з дільниць. Результати екзит–полу, який вивчав волевиявлення під час першого туру, відрізнялися від підсумків ЦВК. Утім, до 7 лютого фахівці вдосконалять методику проведення опитування, щоб остаточні результати адекватніше відображали думку виборців.

У своїй заяві консорціум висловив припущення, що розбіжності з офіційними результатами, а також із даними інших екзит–полів можуть бути зумовлені методикою врахування явки виборців. «Національний...» використовував підхід, який забезпечує незалежність від даних ЦВК щодо участі виборців у голосуванні і щодо кількості зареєстрованих виборців. «Наша методика розроблена 2004 року, коли дані, які подавала ЦВК, ставилися під сумнів. Вона була запозичена з міжнародного досвіду, адаптована українськими та міжнародними експертами і добре себе зарекомендувала під час парламентських виборів 2006 і 2007 років», — йдеться в заяві консорціуму. Коли дослідники врахували явку, то виявилося, що дані «Національного екзит–полу» збіглися з підсумками ЦВК.

Гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто розповів «УМ», що інтерв’юери мали опитувати при виході з дільниць кожного шостого виборця. «Є декілька способів проведення екзит–полів, — каже пан Володимир. — Скажімо, в одній області популярна Тимошенко, в іншій — Янукович. Кінцевий результат залежатиме від співвідношення кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. На деяких екзит–полах інтерв’юери отримують завдання щодо числа опитаних пропорційно до кількості зареєстрованих виборців. Але це недосконалий метод: якщо буде різна явка, зростатиме похибка. Інший метод: проводиться опитування, а потім враховується явка. Втім, тут теж є недоліки. Адже дані про явку можуть затримуватись. Крім того, якщо відбувається фальсифікація результатів виборів, то змінюється і явка, тому екзит–поли цього «не помічають».

«Ми вже третій раз проводимо екзит–пол за методикою, яка враховує пропорційність дільниць, а не кількість виборців. У цьому випадку можна не озиратися на явку: якщо на дільницю прийде менше людей — то інтерв’юери й опитають менше, якщо більше — опитають більше. Це співвідношення збережеться і для областей. Проблема в тому, що інтерв’юерам треба точно відтворювати «крок»: розмовляти із кожним шостим виборцем», — розповів Володимир Паніотто.

У другому турі «Національний екзит–пол» планує усунути недоліки в реалізації методики, а також окремо показати результати з поправкою на дані ЦВК щодо явки виборців.

Дослідники також заявили, що реальна похибка опитування виявилася дещо більшою, ніж очікувалося, бо через нестачу фінансування проект був змушений скоротити кількість точок опитування з 300 до 240. Консорціум відзначив, що відмінності між даними ЦВК і даними екзит–полу щодо Януковича розбіглися на 3,5%, щодо Тимошенко — на 2,1%. Випадкова похибка приблизно становить 1 відсоток. 2,5–відсотковий залишок Януковича може бути пов’язаний із тим, що «застосована нами методика опитування є чутливою до частки голосів тих, хто проголосував удома».