Шоста 6–го

02.02.2010

Перерва між парламентськими «семестрами» була недовгою. Офіційно вона тривала десять днів, та й то нардепи за цей час устигли зібратися на позачергове засідання. А вже сьогодні відкривається нова сесія Верховної Ради VI скликання.

Як випливає з повідомлення прес–служби ВР, після урочистого відкриття депутати одразу мають розійтися для «роботи» по комітетах, комісіях і фракціях. Це передбачено планом.

Однак передвиборча доцільність диктує свої умови, тож і лунають заяви й ініціативи політичних лідерів, що йдуть у розріз із попередніми графіками.

«Ми підійдемо, я думаю, до відкриття пленарного засідання сесії у вівторок, 2 лютого, вже з якимось результатом», — заявив напередодні в черговому телеефірі лідер «регіоналів» Віктор Янукович, маючи на увазі внесення змін до закону про вибори Президента.

Крім того, в інтерв’ю телеканалу «1+1» Янукович сказав, що після своєї перемоги на виборах він уже 9 лютого почне переговори про створення нової парламентської коаліції.

У свою чергу Голова ВР Володимир Литвин, вочевидь, тримаючись за крісло, ініціює на вівторок затвердження регламенту Верховної Ради як закону. «Це треба зробити для того, щоб зняти додаткове напруження», — каже Литвин, зазначаючи, що не ухвалений регламент може стати аргументом для нового Президента щодо розпуску парламенту.

Та оскільки у вівторок, швидше за все, ніяких важливих рішень ухвалити не вдасться, Рада вже націлюється на позачергове засідання — в середу. Як повідомив член фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, відповідну постанову зареєстровано в секретаріаті ВР із подачі «Регіонів». Єдине питання, винесене на порядок денний, — зміни до закону про вибори Президента.

Водночас БЮТівець висловив думку, що розгляд цього питання буде порушенням регламенту та Конституції. Адже сам Литвин визнає, що виключив зміни до закону про вибори з порядку денного, оскільки їх розгляд за скороченою процедурою не був підтриманий свого часу депутатами.

 

ДО РЕЧІ

Партія регіонів хоче звільнити Голову Верховного Суду Василя Онопенка. І у вельми оригінальний спосіб: учора «регіонали» зареєстрували у ВР проект постанови про скасування постанови про обрання БЮТівця Онопенка суддею Верховного Суду України. Опозиціонери звинувачують голову ВСУ у спробах зірвати виборчий процес, натиснути на суддів, звільнити голову Вищого адмінсуду Пасенюка тощо.