«Дебати» в Альпах

02.02.2010

Якщо на особисті дебати між двома кандидатами у президенти сподіватися було марно (як заздалегідь переможений у словесному поєдинку Віктор Янукович категорично відмовлявся від запланованої в рамках виборчих перегонів зустрічі з Юлією Тимошенко в ефірі Першого національного телеканалу), то заочно учасникам другого туру президентських виборів «подебатувати» вдалося. Хоч і не віч–на–віч, зате в присутності вельми солідної аудиторії — учасників українського ланчу, який уже кілька років поспіль проводить у Давосі олігарх Віктор Пінчук. Цей захід проходить одночасно зі Світовим економічним форумом, хоч і не в рамках офіційної програми. Відтак кожен підприємець або політик, якому шкода викласти за участь у самому форумі кругленьку суму (від 35 тисяч швейцарських франків щорічного внеску), залюбки приїздить на ланч до Пінчука — аби відчути себе причетним до зібрання найсолідніших представників ділових та політичних кіл світу.

Якщо в заходах самого Давоського форуму представники України участі не брали, то на український ланч у другому за розміром приміщенні Давосу — новозбудованому павільйоні при готелі «Моросані» — зібралося чимало «вершків» нашої «еліти». Також на заході були помічені російські олігархи, європейські парламентарії та чимало інших великих людей світу цього, яким небайдуже до майбутнього найбільшої держави Європи. Назва «Quo vadis, Україно?» («Куди йдеш, Україно?») була багатообіцяючою.

Серед гостей, присутніх на ланчі особисто, найбільшим успіхом користувалися «бронзовий фіналіст» президентських перегонів Сергій Тігіпко та нереалізований «кіндер–сюрприз» Арсеній Яценюк. Обидва виступали з трибуни й ділилися враженнями про вибори та своє бачення української перспективи. «Юля прогресивна, але вона не делегує повноваження іншим. А Янукович, навпаки, делегує. Але оточення у нього...» — цитує «Українська правда» одкровення Тігіпка, якого учасники заходу оточили ледве не як без п’яти хвилин Прем’єр–міністра України.

Для початку учасників ланчу потішили трейлером фільму «Містер і місіс Сміт», який перейменували у «Містер і місіс Y» — прототипами головних героїв виступили «фінішні» претенденти на президентську булаву, а ім’я Юля і прізвище Янукович англійською мовою починається саме з цієї літери. Найбільше зал потішила сцена, де «Тимошенко» і «Янукович» після чергової сварки впали одне одному в обійми та віддалися пристрасті.

Появу на екрані Юлії Тимошенко аудиторія зустріла оплесками. Чарівна леді Ю традиційно не шкодувала харизми і на запитання модератора, редакторки американського видання «Файненшенел таймз» Христі Фридлянд, відповідала «пальцем у небо». «Чому ви повинні стати Президентом України?» — поцікавилася ведуча. «Я хочу поділитися з вами своїми враженнями — з 2004 року ми мали величезні надії на зміни...» — «відповіла» Тимошенко. І так старалася знову покликати Тігіпка на посаду Прем’єра, що, обмовившись, запропонувала йому посаду Президента. Також ЮВТ запевнила, що як главі держави їй вистачить волі провести реформи, і не шкодувала критики на адресу... влади. В опозиції Юлії Володимирівні таки комфортніше, ніж в уряді.

Під час телемосту з Тимошенко на певний час зник звук, і, поки техніки виправляли проблеми, з аудиторією спілкувався Арсеній Яценюк. Якісною англійською мовою він запевнив, що перебуватиме в опозиції до обох потенційних президентів, і зауважив, що його ім’я теж починається на «Y». Як свідчить «Українська правда», Сергій Тігіпко, який виступав наступним, англійською мовою не володіє.

На завершення гостей ланчу потішили спілкуванням із Віктором Януковичем. Кандидат у президенти «увімкнувся» із Запоріжжя й замість відповіді на перше запитання (аналогічне тому, яке модератор поставила Юлі) почав розповідати про красоти цього міста й регіону. Потім у відповідь на запитання Віталія Кличка під сміх присутніх заявив, що його стратегія — «створення стратегії України до 2010(!) року» і покритикував «ту «демократію для невеликого суспільства», яку ми бачили останні п’ять років». Також лідер Партії регіонів зізнався, що веде переговори з «Нашою Україною» про політичні розклади на випадок свого обрання Президентом. На завершення, розплившись в усмішці плюшевого ведмедика, Янукович відповів на запитання, президенту якої країни він зателефонує першому після перемоги на виборах: «Мені дуже хотілося б, щоб це мені першому зателефонували. Це у мене велика надія. І я дуже цього хочу. Я цього чекаю п’ять років».

Зізнання невдахи виборів–2004 потонуло в гомеричному реготі...