І жодних сюрпризів

02.02.2010
І жодних сюрпризів

Енді Мюррей знову зупинився за крок від перемоги на турнірі серії «Великого шолома». (Фото Рейтер.)

Швейцарець Роже Федерер знову підтвердив, що є найкращим тенісистом сучасності. Минулого року він увійшов до історії, коли вийшов у лідери за кількістю перемог серед чоловіків на турнірах «Великого шолома», і тепер продовжує нарощувати відрив. Після того як 28–річний Роже в неділю тріумфував на відкритому чемпіонаті Австралії, у нього тепер 16 таких титулів.

На успіх Федерера ставили практично всі. Починаючи з першого кола, він віддав своїм суперникам лише дві партії (Андрєєву й Давиденку). І фінальний поєдинок проти Енді Мюррея (5), який до цього програв у Мельбурні лише один сет, для першої ракетки світу теж вийшов не надто складним. 22–річний шотландець отримав лише одну нагоду переламати хід гри, однак не скористався нею – програв третій сет на тай–брейку, маючи кілька сет–болів. Рахунок протистояння —6:3, 6:4, 7:6 (13:11). Для Роже це четвертий австралійський кубок.

Для найкращого британського тенісиста цей фінал «Великого шолома» був другим за кар’єру, і завоювання одного з найбажаніших трофеїв знову відклалося. Цікаво, що в 2008 році у вирішальній грі відкритого чемпіонату США Мюррей змагався саме проти Федерера. «Те, чого Роже досяг у тенісі, мені здається неймовірним. Сподіваюсь, що колись і я здобуту свою першу велику перемогу», — сказав після гри Енді, якому важко було стримати сльози.

Більш напружено у фіналі змагалися Серена Уїльямс (1) та бельгійка Жустін Енен. Останню можна назвати несподіванкою турніру: два роки тому екс–перша ракетка світу завершила кар’єру, але нещодавно вирішила поновити виступи, й «Аустреліен оупен» став для Жустін другим турніром із того часу.

Напередодні Серена отримала позитивний імпульс, вдруге поспіль ставши чемпіонкою Мельбурна в парному розряді із сестрою Венус. Але та гра, схоже, забрала значну частину сил американки, тож для перемоги над Енен Уїльямс–молодшій знадобилося три сети — 6:4, 3:6, 6:2.

«Це була напружена гра і у фізичному, і в психологічному плані. Я рада, що Жустін повернулася на корт», — сказала переможниця. Для неї ця звитяга стала п’ятою в Мельбурні і 12–ю на турнірах «Великого шолома» загалом. За цим показником Серена зрівнялася з легендарною Біллі Джин Кінг, а попереду тільки чешка Мартіна Навратілова та американка Кріс Еверт, у яких по 18 перемог.

У чоловічому парному фіналі переможці теж були очікувані: брати Боб і Майк Брайани (1) виграли восьмий турнір такого рівня. У фіналі вони здолали канадця Даніеля Нестора та серба Ненада Жимонича (2) — 6:3, 7:6, 6:3.

У міксті тріумфували зімбабвійка Кара Блек та індієць Леандр Паес (1), які впоралися з росіянкою Катериною Макаровою та чехом Ярославом Левінськи — 7:5, 6:3.

Виходить, перші номери посіву здобули кубки Мельбурна в усіх розрядах, крім жіночої пари – там сестри Уїльямс були другими сіяними.

 

РЕЙТИНГИ

У нових світових рейтингах WTA та ATP, опублікованих учора, до першої сотні найкращих входять такі наші співвітчизники: у жінок — Олена Бондаренко (26; плюс 4 сходинки), Катерина Бондаренко (33; –1), Вікторія Кутузова (92; –6), у чоловіків — Сергій Стаховський (66; –4). Ілля Марченко після виступу в Мельбурні піднявся на 17 щаблів і тепер 102–й.

Лідери жіночого рейтингу: С. Уїльямс, Сафіна (Росія), Возняцьки (Данія, +1), Кузнєцова (Росія, –1), В. Уїльямс (+1). Лідери в чоловіків: Федерер, Джокович (Сербія, +1), Мюррей (+1), Надаль (Іспанія, –2), Дель Потро (Аргентина).