Комбінатами й судами

28.01.2010
Комбінатами й судами

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Якщо на початку цього тижня команди Віктора Януковича та Юлії Тимошенко розгорнули боротьбу за державний поліграфічний комбінат «Україна», то вчора заряд виборчої напруженості перенісся в Київський апеляційний адміністративний суд. Народні депутати від Партії регіонів Юрій Мірошниченко та Валерій Бондик проникли в кабінет голови суду, намагаючись відстояти позицію свого лідера.

 

Голова КААС Анатолій Денисов заявив: «Вони прийшли до мене о 08.15. Повідомили, що перебуватимуть у мене в кабінеті або приймальні аж до закінчення виборів Президента і слідкуватимуть за роботою суду». Суддя наголошує, що законом такі дії не передбачені. «Це втручання у діяльність суду», — цитує Денисова агенція УНІАН.

Валерій Бондик — до речі, колишній член ЦВК «ківаловського» призову — пояснив свої дії тим, що він як член парламентського Комітету з питань правової політики хоче захистити чистоту виборів. За словами пана Валерія, до діяльності суду є значний суспільний інтерес. Бондик нагадав, що напередодні першого туру виборів суд виніс «деякі суперечливі нічні рішення». «Ми, як народні депутати, прибули з метою реалізації функції парламентського контролю для ознайомлення з роботою системи автоматичного розподілу справ, що передбачається законом з 1 січня 2010 року», — пояснив «донеччанин» Бондик. За його словами, суддя Денисов зізнався депутатам, що система автоматичного жеребу в суді не працює, бо немає фінансування.

У цій ситуації насторожує, що це вже другий «фізичний» підхід до вирішення виборчих проблем за останній тиждень. Не виключено, що протистояння буде перенесено і на самі вибори, і на післявиборчий період. І ще не відомо, коли здійметься найбільша буря.

«Безперечно, є причини поцікавитися організацією роботи суду, — каже з цього приводу голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. — Але це причини формальні. Можливо, правота є на боці депутатів. Але те, що вони чинять силові дії перед самими виборами, — тривожний дзвінок». В коментарі «УМ» Черненко розкритикував той факт, що депутатський статус і недоторканність дозволяють парламентаріям вдаватися до подібних кроків.

Голова правління КВУ відзначає, що «фізичне» протистояння впливає на підготовку до виборів, а також формує громадську думку про те, що вибори можуть бути визнані недійсними, результати буде оскаржено тощо. «Вибори, як і гроші, люблять тишу. На жаль, тиші немає», — скаржиться Черненко.

 

ПРОДОВЖЕННЯ СКАНДАЛУ

Керівник штабу Януковича Микола Азаров учора повідомив, що звернувся до голови СБУ та Генерального прокурора з вимогою встановити винних і притягти до відповідальності всіх посадових осіб, які надавали незаконні розпорядження щодо захоплення поліграфкомбінату «Україна». «За проломлений череп охоронця комбінату відповідатиме міністр внутрішніх справ. Це його бійці захищали бандитів», — каже представник «Регіонів».

Водночас керівник комбінату Валентин Музика вчора провів на підприємстві брифінг, заявивши, що звернеться до СБУ з проханням надати йому додаткову охорону, — мовляв, він відчуває тиск, за ним постійно їздить назирці один і той самий джип.

 

ОЦІНКИ

Сьогодні на позачерговому засіданні Верховна Рада розглядатиме зміни до закону про вибори Президента. Партія регіонів намагатиметься скасувати поріг кворуму на засіданнях виборчих комісій, аби опоненти не змогли зірвати засідань ДВК. Голова правління КВУ Олександр Черненко зазначив, що в цій ініціативі є логіка, але насправді вона кон’юнктурна. «Якщо всі закони підганяти під власні побоювання, то нині можна скасувати норму про кворум, а завтра — передбачити голосування меншістю. Вважаю, що не закон треба міняти, а політики мусять відмовитися від можливих сценаріїв», — наголосив Черненко.

us/