Одним миром мазані?

27.01.2010

За підсумками позавчорашнього позачергового засідання РНБО щодо конфлікту довкола поліграфкомбінату «Україна» Президент Віктор Ющенко поклав відповідальність за спровоковане силове протистояння на обидві сторони виборчого процесу — БЮТ і Партію регіонів. Президент учора ввів у дію рішення Радбезу щодо охорони комбінату бійцями Внутрішніх військ та СБУ. «Розгорнувся конфлікт, який нагадує кримінальні розборки і рейдерство, — вважає глава держави. — Агресивні дії показали нездатність обох політичних сил — і Блоку Юлії Тимошенко, і Партії регіонів — толерантно, зважено, у рамках закону вести підготовку до другого туру виборів».

Нагадаємо, що після того, як кабінет гендиректора комбінату зайняли кілька депутатів–«регіоналів» разом із помічниками, їх намагалися витурити представники уряду за допомогою приватних охоронців та міліції. Вони мали намір оголосити нового керівника, призначеного Кабміном. Депутати від ПР обвинувачували уряд у спробі надрукувати додаткові півтора мільйона бюлетенів завдяки новому лояльному керівництву комбінату, а уряд Тимошенко звинуватив «регіоналів» у лобіюванні консорціуму «ЄДАПС», який раніше саме на базі комбінату «Україна» друкував закордонні паспорти.

Незважаючи на рекомендацію РНБО призначити тимчасового керівника комбінату з числа чинних заступників гендиректора, кожна зі сторін продовжує наполягати на власній правоті. Так, заступник міністра Кабміну Сергій Чеботар в ефірі Першого Національного телеканалу заявив, що рішення суду про припинення зміни керівництва поліграфкомбінату «Україна» уряд не отримував. За його словами, Кабмін ухвалив змінити директора друкарні через те, що Валентин Музика відмовлявся друкувати закордонні паспорти без «ЄДАПСу». Мовляв, паспорт, надрукований за участі держави, коштуватиме 10 грн., а документ, виготовлений консорціумом, — 504 грн. Тож про бюлетені тут не йдеться, каже сторона Тимошенко.

Натомість сам пан Музика заперечує обидві версії конфлікту, як від БЮТ, так і від ПР. «Роботу з друку закордонних паспортів ми не саботуємо», — зазначає старий гендиректор. І додає, що проблема — у полікарбонатній сторінці для закордонних паспортів, яку раніше постачало одне з підприємств «ЄДАПСу», а нині «Україна» має виготовляти сама.

Міністерство внутрішніх справ розраховує, що вже сьогодні ПК «Україна» буде взято під охорону Внутрішніх військ. Наразі на комбінаті є лише бійці «Альфи» СБУ, а в кабінет гендиректора навідуються депутати від ПР. Через це уряд хоче запровадити жорсткі режимні умови на комбінаті, за яких народні депутати більше не зможуть сюди потрапити.

У Центрвиборчкомі сподіваються, що ситуація довкола комбінату не вплине на друк виборчих бюлетенів, форму яких уже затверджено.