Наслідуючи Гондурас

27.01.2010

Народні депутати знову рвуться в «бій» під «куполом»: на четвер запланована позачергова сесія Верховної Ради. Її скликала Партія регіонів, зібравши 164 підписи. «Регіонали» пропонують розглянути два питання: про дотримання Конституції і законів України керівництвом Міністерства внутрішніх справ під час проведення виборів Президента, а також про внесення змін до закону про вибори Президента. Команда Віктора Януковича має намір ініціювати відставку глави МВС Юрія Луценка через понеділковий інцидент на поліграфкомбінаті «Україна» (нагадаємо, тоді БЮТ і ПР не поділили керівництво друкарнею, що виготовляє бюлетені для виборів», і зійшлися на прохідній підприємства «врукопашну»; причому міліція була на боці «тимошенківців»).

«Регіонали» вже зареєстрували постанову про відставку міністра внутрішніх справ. «Я думаю, є всі підстави сподіватися на те, що його діяльність отримає належну оцінку в сесійній залі», — зазначив пеший заступник Голови ВР, «регіонал» Олександр Лавринович.

Про намір голосувати за відставку Юрія Луценка вчора заявила зокрема й група «Єдиний центр». Водночас спостерігачі відзначають, що для ухвалення рішення щодо глави МВС у парламенті, швидше за все, забракне голосів, а ініціативу про розгляд у ВР цього питання можна розцінювати як попередження з боку Партії регіонів, аби міністр у вирішальній фазі виборів був менш заангажованим.

Ініціатива ж із внесенням змін до закону про вибори викликає хіба посмішку. «Регіонали» вперто ігнорували всі поправки впродовж кількох місяців, аж тут їм «засвербіло» за десять днів до «фіналу». «Нам приємно, що Партія регіонів визнала свою помилку і визнала, що для забезпечення демократичних виборів можливе внесення змін між першим та другим туром», — заявив з цього приводу віце–спікер від БЮТ Микола Томенко. Він нагадав, що раніше «регіонали» принципово відмовлялися міняти закон «на переправі». «Вони заявляли, що лише в Гондурасі та в племені «тумбу–юмбу» можуть вноситися зміни до закону про вибори між першим та другим туром, принижували суверенність Гондурасу», — відзначив Томенко.

Що ж «вкусило» Партію регіонів? «Януковичі» хочуть змінити кілька важливих процедурних моментів у роботі виборчих комісій. Відповідно до проекту, зареєстрованого Лавриновичем, планується скасувати норму про те, що «засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії». Нагадаємо, перед другим туром комісії буде поділено навпіл між «фіналістами». Інакше кажучи, теоретично можлива ситуація, коли члени комісії від одного кандидата залишать робочі місця, і вибори буде зірвано. Також Лавринович пропонує, аби рішення про внесення змін до складу виборчих комісій приймалося не пізніш як за два дні до дня повторного голосування.

Тим часом фракція БЮТ озвучила намір скликати іншу позачергову сесію парламенту — у п’ятницю. «Тимошенківці» передадуть відповідну кількість підписів у секретаріат ВР, якщо на четверговому засіданні «регіонали» не врахують ті поправки до закону про вибори, що подані Блоком Тимошенко.