Більше йоги — менше «зеків»

26.01.2010

Загальновідомо, що засуджені злочинці можуть посприяти своєму достроковому виходу з–за ґрат, якщо зразково поводитимуться, співпрацюватимуть з адміністрацією в’язниці, сумлінно працюватимуть тощо. А ось керівництво пенітенціарного управління Індії вирішило бути оригінальним і запустило в одній із «зон» експеримент із національним колоритом: «зекам» зменшують термін ув’язнення за... заняття йогою.

Як повідомляє агенція «Франс пресс», умова полягає в тому, що за кожні три місяці щоденних занять йогою термін позбавлення волі скорочується на 15 діб. В’язні мають виконувати традиційний комплекс «вітання сонця» — «сур’я намаскара», дихальні вправи та відновлювати рівновагу асани. Так, за рік йоги можна «скостити» місяць тюрми.

Передбачається, що заняття йогою допоможуть «зекам» відновити самоконтроль і стати менш агресивними, а це дозволить їм краще підготуватися до виходу на свободу. Крім того, комплекс має поліпшити не тільки їхню психологічну, а й фізичну форму.

У «щасливій зоні» аж 400 ув’язнених висловили готовність взяти участь в пілотному проекті. При цьому, зазначають представники пенітенціарної системи Індії, обов’язковою умовою дострокового виходу є також хороша поведінка. А ще більшу прихильність начальства в’язні можуть заслужити паралельним здобуттям початкової — для неписьменних — або додаткової освіти.