Бувай, Австраліє

26.01.2010
Бувай, Австраліє

Перший номер чоловічої класифікації Роже Федерер учора обіграв австралійця Ллейтона Х’юїтта в трьох сетах. (Фото Рейтер.)

Зможе чи не зможе? Вболіваючи за останнього представника України на відкритому чемпіонаті Австралії, наші шанувальники тенісу міркували, чи здатна Олена Бондаренко повторити, а то й перевершити досягнення своєї сестри на турнірах «Великого шолома». Нагадаємо, Катя в Нью–Йорку першою з наших дівчат вийшла до чвертьфіналу «Ю–Ес оупен». Надії на аналогічний успіх Олени в Мельбурні мали під собою підстави: тижнем раніше вона вже перемагала китаянку Джи Женг у двох сетах.

 

Китайська несподіванка

За схожим сценарієм проходив і недільний матч: наша тенісистка впевнено почала партію, довела її до 5:4, мала «сетбол» на своїй подачі... Якщо в такій ситуації в Хобарті сильнішою була Олена, то тепер нерви виявились міцнішими у суперниці. Підсумкова поразка (6:7, 4:6) — і на турнірі у Мельбурні не залишилося українських спортсменів.

«Мені десь не вистачило везіння, а ще — помилок опонентки», — нарікала після невдачі Бондаренко–старша. Тепер вона разом з іншими збірницями зосередиться на підготовці до матчу Кубка Федерації проти італійок, який відбудеться 6–7 лютого в Харкові.

Китаянка Женг — не єдина представниця Піднебесної у чвертьфіналі жіночого турніру. До цієї стадії також пробилася Лі На (16) — вона зіграє з Венус Уїльямс (6). А кривдниця нашої тенісистки зустрінеться з росіянкою Марією Кириленко, яка напередодні змусила зачохлити ракетку Дінару Сафіну, сіяну другою. Сафіна навіть не дограла перший сет, бо відчула біль у спині й вирішила припинити боротьбу. «Я навіть не знаю, що сталося. Біль ставав усе сильнішим, це було жахливо», — сказала потім спортсменка. Її виліт став не єдиною несподіванкою сьомого змагального дня: чималу сенсацію створила Надія Петрова (19), яка перемогла співвітчизницю Світлану Кузнецову (3) — 6:3, 3:6, 6:1. Тепер 27–річна Петрова зіграє проти бельгійки Жустін Енен: колишня перша ракетка світу напередодні перемогла співвітчизницю Яніну Вікмаєр — 7:6, 1:6, 6:3. Ще в одному чвертьфіналі Серена Уїльямс (1) зустрінеться з білорускою Вікторією Азаренко (7), яка вчора здолала росіянку Віру Звонарьову (9).

Лише обрані

Якщо в жінок серед вісімки обраних продовжують змагатися п’ятеро сіяних тенісисток, то в чоловіків несподіванок менше. У чвертьфіналі змагатимуться лише сіяні, і несподіванкою можна назвати хіба вихід до цього етапу хорвата Маріна Чілича (14) — напередодні він у п’ятисетовій битві переграв аргентинця Хуана Мартіна Дель Потро (4) — 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3. Із першої десятки в когорті невдах до Робіна Содерлінга (8), який припинив боротьбу раніше, приєднався іспанець Фернандо Вердаско (9). Він програв росіянину Миколі Давиденку (6) — 2:6, 5:7, 6:4, 7:6, 3:6.

Отож у чвертьфіналі зіграють: швейцарець Роже Федерер (1) проти Давиденка, серб Новак Джокович (3) із французом Жо–Вілфрідом Тсонга (10), американець Енді Роддік (7) із Чіличем, а іспанець Рафаель Надаль (2) виміряє міць шотландця Енді Мюррея (5).

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Неабиякої напруги досягла суперечка між Федерацією тенісу України та Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту. Нещодавно «спортивний» міністр Юрій Павленко підписав наказ, згідно з яким національний статус ФТУ скорочується з восьми років до одного року й чотирьох місяців. Такі дії викликали спротив президента та інших представників федерації, які назвали директиву міністра ледь не рейдерством.

Від імені президента ФТУ Вадима Шульмана всім керівникам держави надійшов лист, у якому функціонер оскаржує дії міністерства. На захист керівництва ФТУ виступили найвідоміші українські тенісисти, зокрема Олена Бондаренко та Сергій Стаховський. Нагадаємо, що сам Шульман обіцяв не виставляти свою кандидатуру на виборах президента Федерації, запланованих на зиму.