Обмежений український контингент

23.01.2010

Обличчя президента НОК Сергія Бубки на прес–конференції в спортивному відом­стві було якимось безрадісним. Презентуючи позавчора практично остаточний склад команди на Олімпійські ігри–2010, головний український олімпієць не приховував, що не надто задоволений його чисельністю — вітчизняні функціонери розраховували на дещо ширшу нашу присутність.

 

41+5

Отож на сьогоднішній день «синьо–жовта» збірна має 41 гарантованого учасника головного турніру чотириріччя «зимовиків». Змагатимуться наші у восьми видах спорту, а загалом видів на «білій» Олімпіаді 15. Гендерна рівність у збірній майже дотримана: 21 чоловік і 20 жінок.

Утім наша спортивна делегація ще може збільшитися. «Днями цей список може доповнитись — 25 січня ми очікуємо інформацію від Міжнародної федерації лижного спорту та Міжнародної ковзанярської спілки, які мають підтвердити участь ще п’ятьох наших спортсменів», — зазначив президент НОК. Серед цієї п’ятірки — троє спортсменів, що виступають у лижних гонках, та по одному — у сноуборді та шорт–треку.

До Канади наша делегація вирушить кількома групами, основна — після 3 лютого, коли в Києві відбудуться офіційні проводи. 11 лютого в Олімпійському селищі Ванкувера піднімуть державний прапор України, а 15–го числа гостей прийме Український олімпійський дім. Відвідувачів тут частуватимуть національними наїдками та напоями, тішитимуть музикою. «Не знаю, як ми провеземо через санітарні кордони сало, але воно з нами буде», — запевняє шеф української місії Ніна Уманець.

Канали міняю, шукаю спорт...

Невдоволення Сергія Бубки стосувалося не лише кількості наших спортсменів на Олімпіаді. За його словами, за нинішнього стану справ українські глядачі не зможуть побачити трансляції з Ванкувера — у Національної телерадіокомпанії немає грошей на її забезпечення.

«На перший квартал 2010 року НТКУ отримала на цю справу 429 тис. грн., тоді як потрібно 9,6 мільйона», — говорить Бубка. І додає, що буде ганьбою, якщо українці вперше не побачать Олімпіади. Президент НОК запевняє, що разом із міністром у справах сім’ї, молоді та спорту Юрієм Павленком вони працюють над розв’язанням цієї проблеми.

Не здійснилося бажання головного олімпійця країни збільшити розмір винагороди спортсменам за здобуті на Іграх медалі. «Усі наші пропозиції зупиняються на Міністерстві фінансів», — говорить Бубка. І сумнівно, що розмір виплати за нагороди збільшать, адже між двома турами виборів на ці гроші знайдуться інші охочі. Поки що держава обіцяє 700, 500 та 350 тисяч гривень за золоту, срібну та бронзову медалі відповідно.

 

ЗНАЙ НАШИХ!

Список делегації України на зимових Олімпійських іграх 2010 р.

Біатлон (11): Біланенко, Дериземля, Деркач, Седнєв, Семенов, Вайгіна–Єфремова, Писаренко, Підгрушна, Семеренко Вал., Семеренко Вік., Хвостенко.

Фігурне катання (7): Вербилло, Задорожнюк, Волосожар, Морозов, Костенко, Талан, Ковалевський.

Санний спорт (6): Гайдук, Захарків, Кісь, Сеньків, Лудан, Якушенко.

Фрістайл (6): Кравчук, Аблаєв, Абраменко, Волкова, Діденко, Полюк.

Лижні гонки (4): Анцибор, Григоренко, Шевченко, Якимчук.

Гірськолижний спорт (3): Мацьоцька, Скрябіна, Фещук.

Стрибки з трампліна (3): Бощук, Лазарович, Шумбарець.

Лижне двоборство (1): Трачук.

Очікують на підтвердження участі: лижні гонки — Нестеренко, Лейбюк, Завалій; шорт–трек — Ліфіренко; сноубординг — Чундак.