Кримінал біля урни

21.01.2010

Незважаючи на те, що волевиявлення українців минулої неділі в цілому пройшло спокійно, у правоохоронців роботи вистачало. Особливо добре спрацювала Служба безпеки: лише впродовж 17 січня оперативники спецслужби задокументували і скерували до органів прокуратури 18 фактів порушення виборчого законодавства. Як повідомили «УМ» у прес–центрі СБУ, найпоширенішими порушеннями виборчого законодавства були внесення до списків виборців «мертвих душ» та підкуп виборців.

Так, у Козятині, що на Вінниччині, на одній із дільниць у списках виявили три сотні померлих, а в Ужгороді, на дільниці №3, навпаки, не внесли до списків аж дві тисячі живих виборців! Міліції Дніпропетровщини місцеве управління СБУ передало матеріали для порушення кримінальної справи за фактом внесення до списку однієї з дільниць півсотні засуджених.

Купувати голоси намагалися різними способами: у Дніпропетровську СБУ зафіксувала кілька фактів роздачі продуктових наборів представником одного з кандидатів у президенти, а от у сусідній, Запорізькій, області, у Веселівському районі виборцям платили по 250 гривень за голос. Щоб отримати гроші, вони мали надати доказ — сфотографувати свій хрестик у бюлетені навпроти потрібного прізвища на мобільний. А от у Маріуполі член дільничної комісії платив по 400 гривень за тимчасово наданий йому паспорт. На Полтавщині голова комісії №50 (ТВК № 147) пан Максимов узагалі сфальсифікував протокол із результатами голосування, повідомляють у СБУ. Водночас, до обласної прокуратури Рівненщини СБУ направила шість справ щодо оголошень в інтернеті про продаж голосів за 400 грн. Підозрюваним інкримінують «створення передумов до перешкоджання здійсненню виборчого права громадянами України». Але як удалося вирахувати «покупців», у СБУ не повідомляють.

Як розповів «УМ» співробітник Департаменту зв’язків із громадськістю МВС Геннадій Карпюк, міліція також зафіксувала різні «розцінки продажності». Так, у Феодосії просто на вулиці перед дільницею виборцям пропонували по 50 гривень за голос. Такі ж суми були «в ходу» у місті Бережани на Тернопільщині і Смілі на Черкащині. В Ужгороді та Тальному (Черкащина) платили вже сотню, а в Донецьку — півтори сотні гривень за голос. Хітом у МВС називають підкуп у селі Запілля Любомльського району Волині, де 59–річний селянин їздив на авто і пропонував проголосувати за «його президента» за чекушку горілки. Ящики з оковитою знайшли в багажнику агітатора.

А ще виборці нищили бюлетені, зокрема у п’яному угарі, й навіть намагалися втекти з ними, як із трофеями на пам’ять. А от в Очакові 72–річна пенсіонерка виявила пропажу мобільного після візиту членів ДВК до неї додому. Міліція швидко знайшла вкрадений телефон... у кишені 26–річного члена виборчкому!

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Києві днями співробітники СБУ спільно з міліцією затримали кур’єра з поліетиленовим пакетом, у якому виявили 617 тисяч «виборчих» гривень. 30–річний молодик перевозив кошти незаконних комерційних структур, які намагаються переводити готівку у тіньовий обіг для незаконного використання її у виборчому процесі, повідомляє СБУ. Проводиться перевірка затриманого на причетність до скоєння злочинів, пов’язаних із фіктивним підприємництвом та легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом. Матеріали скеровані до прокуратури.