Франкфурт — Пєтушки — чортики

21.01.2010

Якби Станіславський побачив виставу експериментального театру «Шаушпіль», показану днями у Франкфурті, то неодмінно сказав би: «Вірю!» Адже актори так ужилися в ролі, що довелося викликати... поліцію.

У театрі поставили поему російського письменника Венедикта Єрофєєва «Москва — Пєтушки» (як відомо, цей твір описує подорож алкоголіка–інтелектуала в поїзді, п’яні пригоди та марення). Актори «Шаушпіля» «під шумок» вирішили пити на сцені справжню горілку, про що глядачі не мали жодного поняття. Четверо працівників Мельпомени сиділи на сцені на металевих стільцях, періодично розливаючи по склянках і випиваючи.

Поступово дія набувала ексцентричного характеру. Актори раз у раз зривалися, кричали «Настроф’є!» Потім розкидали аркуші з текстом ролей по сцені і перейшли до імпровізації — почали розливати глядачам.

Один з акторів уже не тримався на ногах, інший послизнувся на паперах і впав. Публіка тим часом була задоволена й аплодувала, вважаючи, що все це є частиною вистави.

Як повідомляє газета «Більд», глядачі зрозуміли, що трупа передала куті меду (тобто алкоголю), коли один з акторів упав зі сцени разом зі стільцем — спиною на глядачів, а інший — повалився під стіл. Деякі театрали (а в залі було 80 людей) кинулися на вихід, у залі й фойє виник хаос.

На місце інциденту викликали три оперативні наряди поліції зі службовими собаками, пожежників і медиків. 36–річного актора Марка Шульце помістили в карету «швидкої», однак він почав бушувати. До університетської клініки пияка доправили за допомогою правоохоронців.

«Це був самостійний експеримент Шульце, — виправдовується режисер театру Олівер Різ. — А Шульце — великий актор. Ви знаєте, вночі він прокинувся й прийшов із лікарні додому».