Синдром старшого брата

21.01.2010
Синдром старшого брата

Сергій Бурка пробиває російського воротаря Олега Грамса. (Фото Рейтер.)

Після жеребкування квартетів фінального турніру чемпіонату Європи більшість фахівців віднесли нашу збірну до аутсайдерів. Згадаймо до того ж, що на Євро–2008 українці взагалі не пробилися, а тепер і компанія для хлопців Леоніда Захарова підібралася славна — віце–чемпіони світу хорвати та потужні команди Росії й Норвегії. Утім керманич «синьо–жовтих» заздалегідь журитися не став і поставив перед підопічними завдання потрапити до трьох найкращих колективів групи А, які продовжать боротьбу в наступному раунді.

У дебютному для себе в Австрії матчі наші протистояли збірній Росії, укомплектованій на базі одного з найкращих клубів Європи — підмосковних «Чеховських ведмедів». Глядачі, що заповнили три з п’яти тисяч місць на «Мессегалле» в Граці, стали свідками видовищної гри. Наче забувши про захист, суперники ув’язалися в відкритий гандбол і «настукали» аж 30 м’ячів за стартові 20 хвилин дуелі. У такій «біганині» краще виглядали наші сусіди — 18:12. Українці робили ставку на «дальню артилерію» — кидки молодих запорізьких Сергіїв, Бурки й Онуфрієнка, а допомагали їм ветерани–легіонери Віталій Нат та Юрій Петренко. Під завісу поєдинку «прокинувся» молодий лінійний «Портовика» Олександр Шевельов. Росіяни ж намагалися вести комбінаційну гру з активним залученням флангів.

У перерві Леоніду Захарову вдалося дещо заспокоїти гравців, і на початку другої половини зустрічі наші почали наздоганяти суперника. Якщо в першому таймі «синьо–жовті» відставали на сім м’ячів, то тепер «гойдалки» тривали з розривом у два–три. За рахунку 28:30 наші мали можливість скоротити відрив до мінімуму, але знову невдало атакували з флангу. Росіяни цим уміло скористалися й виграли третій офіційний двобій поспіль в історії протистояння двох збірних.

Сьогодні о 19.10 українці поміряються силами з хорватами, а завершать груповий етап у суботу побаченням із норвежцями. До речі, всі матчі наших показують канали «Спорт–1» і «Спорт–2».

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи

(Австрія, 19–31 січня)

Група А (Грац). 1–й тур. Хорватія — Норвегія — 25:23, Росія — Україна — 37:33 (21:16; Ігропуло (11), Растворцев (9) — Бурка, Онуфрієнко (по 9), Шевельов (5), Нат (3)).