Хабарів Герої не беруть

20.01.2010

Герой України, син головнокомандувача УПА Юрій Шухевич міг би віднедавна отримувати непогану пенсію — 10 тисяч гривень йому, як Герою України за особливі заслуги перед Батьківщиною призначив уряд. Цією ж окремою постановою Кабмін «ощасливив» не тільки пана Юрія — крім нього, доплату до пенсії отримали всі інші Герої України: Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, повні кавалери Ордена Трудової Слави, особи, які нагороджені чотирма та більше медалями за відвагу (це за умови, що їхня нинішня пенсія не перевищує 15 тисяч гривень). Однак Юрій Шухевич вирішив... гроші не брати. «Бо сприймаю це як підкуп перед виборами, — запевняє «УМ» Юрій Шухевич, — з одного боку, уряд говорить, що немає грошей для підвищення соціальних стандартів, з іншого — витрачає величезні кошти на окремо обраних людей. У час, коли дуже багато українців опинилися на межі виживання і не мають можливості купити найнеобхідніше чи оплатити комунальні послуги, брати такі великі гроші, я вважаю, Герої України не мають морального права».

Подвійні підходи до соціальних виплат та поділ на «білих» та «чорних» пенсіонерів турбують пана Юрія вже давно. Багато років поспіль Юрій Шухевич веде боротьбу з привілейованими пенсіонерами і атакує державних мужів вимогами відновити справедливість, прийняти закон, за яким би розмір пенсій установлювався для всіх залежно від стажу та заробітку. Експерт із пенсійного забезпечення та соратник Юрія Шухевича Олекса Чорнота зазначає: «Пенсійна система в Україні вкрай не справедлива: звичайним «чорним» пенсіонерам нараховують пенсію відповідно до одного «загальнопенсійного» закону, а привілейованим «білим» — за понад 20 нормативно–правовими актами. У працівників силових структур, наприклад, є «свій» пенсійний закон, у прокурорів, суддів, митників — «свої». Приміром, якщо за 30 років «чорного» стажу звичайному пенсіонерові призначають пенсію у розмірі приблизно 40% заробітку, то привілейованому «білому» пенсіонерові за 20—30 років «спецстажу» призначають пенсію у розмірі 80— 90% заробітку. Окрім того, якщо згодом підвищиться розмір заробітку на цій посаді, тоді від нової заробітної плати будуть автоматично здійснені перерахунки пенсій усім особам, які вийшли колись на пенсію з цієї посади».

Юрій Шухевич переконує, що захмарні пенсії для колишніх високих чиновників — це нонсенс, відтак уже кілька років домагається скасування привілейованих пенсій для колишньої комуністичної панівної верхівки. «Ще Леонід Кравчук в останні дні перебування на посту Президента, після виборів, прийняв низку указів, якими колишнім депутатам Верховної Ради УРСР та СРСР, членам Ради Міністрів УРСР та першим секретарям обкомів Компартії України призначив високі пенсії, — розказує Юрій Шухевич. — Ці укази засекречені, але ми змогли отримати підтвердження того, що вони таки були. І ці колишні номенклатурники отримують пенсії (а сягає їх розмір до 20 тисяч гривень) по сьогоднішній день, і всі уряди їх перераховують. Водночас допомога з догляду за інвалідом першої групи, наприклад, становить 4, 80 гривні на місяць — це при умові, що людина, яка здійснює догляд, не повинна працювати і отримувати зарплату чи стипендію, не має займатися підприємницькою діяльністю. Уявляєте, який це цинізм».

Юрій Шухевич разом із колегами розробив законопроект про скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні й надіслав його до понад 100 відомих народних депутататів із проханням зареєструвати. Відгукнувся лише Микола Кульчинський із «Нашої України». «Я не дуже вірю в прийняття цього законопроекту, — зізнається він «УМ». — Але принаймні хтось мусить розпочати суспільне обговорення пенсійної реформи — серйозно і нелукаво. Адже пенсійна система в Україні й справді несправедлива. Щоправда, на позитивний результат у найближчий час не дуже надіюся. Бо це не відповідає інтересам правлячої верстви, яка паразитує на українському народі — вона ніколи не віддасть своїх привілеїв». Що ж до новопризначеної пенсії Юрію Шухевичу, то, на переконання Миколи Кульчинського, у такий спосіб уряд намагався вмовити пана Юрія відмовитися від ідеї пенсійної реформи й не здіймати галасу навколо «пенсійної» теми.