А в аеропорту грузини сидять...

20.01.2010

Учора громадяни Грузії, яких Центрвиборчком не зареєстрував спостерігачами на виборах Президента України, мали повернутися до Тбілісі. За словами першого заступника голови ПР Бориса Колеснікова, для них на вечір замовили два чартерні авіарейси за маршрутом Донецьк—Тбілісі. Натомість скандал навколо грузинських спостерігачів, яких «регіонали» вважають професійними бойовиками зі спецслужб Грузії, не вичерпався.

 

Донецьк хотіли «зґвалтувати»

Так, учора вранці з трибуни парламенту «регіонал» Володимир Сівкович заявив, що ПР вимагає від СБУ, МВС, Прикордонної служби, Генпрокуратури, Служби зовнішньої розвідки негайно розслідувати спроби втручання іноземних громадян у виборчий процес в Україні. Мовляв, саме Юлія Тимошенко запросила в Україну збройні формування Грузії, «які могли тут спокійно набрати зброї». «Ми були на межі масових безпорядків, на межі введення надзвичайного стану. Готувався зрив виборів, — заявив пан Сівкович. — З осіб, які намагалися зареєструватися, півтори тисячі — це люди без жодної професії. Серед них — лише одна жінка, решта — чоловіки до 45 років. Це — сотні бійців «ОМОНу» внутрішніх військ Грузії!»

Депутат послався на роздруківки розмови нібито між Прем’єром Тимошенко і президентом Грузії Саакашвілі, раніше опубліковані в інтернеті Михайлом Бродським, в яких Тимошенко нібито дякує керівництву Грузії за направлення в Україну «так званої команди». Крім цього, нардеп Сівкович спробував включити під куполом ВР «свіжі» записи: дві розмови міністра внутрішніх справ Грузії Вано Мерабішвілі та голови парламентського комітету з питань безпеки та оборони Гіві Таргамадзе. «Таргамадзе погрожує у неприродний спосіб зґвалтувати Донецьк, погрожує нам війною», — сказав Сівкович, попросивши спікера Володимира Литвина включити ці записи. Спікер поставив це питання на голосування, але депутати його не підтримали.

«У розмові між Мерабішвілі і Таргамадзе останній говорить, що стоять літаки, набиті трьома сотнями «омонівців», і вони не можуть прилетіти в Грузію. Він просить звернутися до представників Юлії для того, щоб вони прислали свої літаки, — не вгамовувався Сівкович. – У другій розмові Таргаладзе говорить: «Єслі нас не зарегістріруют, я етот город...» Мені соромно сказати це слово! Я роздам роздруківки, ви почитаєте. Грузин каже про те, що він Донецьк «отимеєт». Таргаладзе — це керівник бойовиків під час революції троянд у Грузії. І таких людей нам присилають в Україну! Ви уявіть, щоб комуністи прислали китайський спецназ, Партія регіонів звернулася до Росії і направила на Галичину російський спецназ і чеченців», — обурювався Сівкович.

Юля зрадила, Міхо втручався?

Відтак у Партії регіонів підозрюють Прем’єра Юлію Тимошенко в державній зраді. Як заявила депутатка від ПР Олена Бондаренко в ефірі телеканалу ICTV стосовно роздруківок розмови, яка нібито відбулася між Саакашвілі й Тимошенко, потрібно створити тимчасову слідчу комісію ВР. «З одного боку, тоді була здійснена державна зрада, тому що були запрошені бойовики іноземної держави. З іншого боку — це втручання у внутрішню політику іншої держави, — вважає пані Бондаренко.

Свою порцію критики у власній країні отримав і Президент Грузії Михайло Саакашвілі. Адже вчора головна рада партії «Демократичний рух — єдина Грузія» оприлюднила заяву, в якій владу Грузії, яка відправила до України більше двох тисяч осіб для спостереження за президентськими виборами, звинувачують у грубому втручанні у внутрішні справи України та погіршенні іміджу Грузії.

«Ми впевнені в тому, що волелюбний український народ у братській Україні без втручання Саакашвілі зможе забезпечити перемогу демократії», — заявляє голова партії, колишній спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Кримінально–процесуального кодексу України щодо видачі особи (екстрадиції)». За таке рішення проголосували 325 із 427 народних депутатів, зареєстрованих у залі. Даним законопроектом пропонується внести зміни до Кримінально–процесуального кодексу, зокрема доповнити його новим розділом «Видача осіб (екстрадиція)». Ним врегульовується питання щодо здійснення екстрадиції та відповідних процесуальних дій. Документом також визначаються повноваження центральних органів України, відповідальних за виконання міжнародних договорів про екстрадицію. Також встановлюють порядок підготовки та передачі органами досудового слідства та судами України клопотань про видачу осіб, які вчинили злочини на території України.

Крім цього, регламентуються процедури тимчасового затримання та екстрадиційного арешту осіб, які вчинили злочини поза межами України, видачу яких вимагають іноземні держави.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>