Заспіваймо пісню веселеньку!

19.01.2010
Заспіваймо пісню веселеньку!

Віктор Ющенко вручає нагороду «Зірка України» маленьким зірочкам. (Василя ГРИБА)

Місія обирати найпопулярніші композиції в Україні — хоч важка, проте почесна. Не дивно, що взяв її на себе Михайло Поплавський, який ось уже скільки років не втомлюється генерувати ідеї та ініціювати різні конкурси і фестивалі. «Українська пісня року» — це як наша відповідь «пісням року», що заполонили українські канали, щойно вони пройшли в Росії.

 

Маленьким українцям від Президента

Офіційні підсумки музичного року підбили 13 січня, коли в Україні вже точно прощаються з роком минулим. Загальнонаціональний телевізійний проект відбувся у Палаці мистецтв «Україна» — з прямою трансляцією на Першому Національному каналі телебачення за участю Президента України Віктора Ющенка. Глава держави завітав на свято разом із молодшими своїми дітьми — Софійкою, Христинкою і Тарасом. І недарма. Адже перше відділення концерту було присвячене виступам малих та юних виконавців, а також церемонії нагородження обдарованих дітей України найвищою президентською дитячою нагородою «Зірка України».

Президент піднявся на сцену після виступів молодих талантів й особисто привітав лауреатів нагороди, назвавши їх «маленькими зірочками». «Мета цього конкурсу полягає в тому, як через зусилля всіх нас дати можливість цим зірочкам стати великими», — зауважив Віктор Ющенко. Особливо главі держави сподобалися виступи дитячих ансамблів «Світанок» та «Голоси Поділля»; переможців Всеукраїнського дитячого телевізійного проекту «Крок до зірок» Івана Данілова та Юлії Гавриленко, хорео­графічного ансамблю «Оазис»; дитячого шоу­театру «ЧунгаЧанга», творчого колективу будинку­інтернату міста Тульчин, акробатичного дуету Каріни Рудницької та Юрія Кузинського. Всі вони отримали свої нагороди та відзнаки з рук Президента України Віктора Ющенка та президента проекту «Українська пісня року 2009» Михайла Поплавського.

Як «Здоб ши Здуб» заспівали українською

Друга частина концерту була присвячена досвідченішим виконавцям. У галаконцерті «Українська пісня року» брали участь як популярні українські виконавці, так і українці, які працюють за кордоном: Наташа Корольова й Лоліта Мілявська. Як випускниця Київського національного університету культури і мистецтв Наташа Корольова — частий гість на подіях, організованих Поплавським. А Лоліта завітала сюди вперше. Всі гості виконували пісні українською мовою: ще раніше співочий ректор запропонував вихідцям з України поновити свій репертуар національними композиціями. Так, Лоліта заспівала пісню на слова Юрія Рибчинського «Я в жалю». А учасник «Євробачення», молдовський гурт «Здоб ши Здуб» збагатився україномовною композицією «Dj Василь», спеціально написаною для цього проекту.

Найпопулярніші українські пісні визначали шляхом інтерактивного голосування на Національному радіо. Так, на «Українську пісню року 2009 » потрапили призер «Слов’янського базару 2009» Петро Дмитриченко з композицією «Боже, волію» (музика Петра Дмитриченка і Святослава Кравцова, слова Петра Дмитриченка і Ірини Жоко), заслужена артистка України Катерина Бужинська — «Духмяна ніч» (музика Павла Зіброва, слова Юрія Рибчинського), народний артист України Михайло Поплавський — «Я українець» (музика і слова Анатолія Матвійчука), лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Наталія Валевська — «Палала» (музика Руслана Квінти, слова Віталія Куровського), народний артист України Анатолій Матвійчук з авторською піснею «Я люблю Україну  свою», лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Міла Нітіч — «Просто кохай» (музика Геннадія Крупника, слова Валерії Серової), заслужений артист України Віталій Козловський — «Знаєш» (музика Олександра Яшина, слова Івана Франка), лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Наталія Волкова з піснею «Тінь» (музика Тараса Паненка, слова Анни Завальської), заслужений артист України Віктор Павлік — «Відлітаєш» (музика Олександра Бригинця, слова Емре), заслужена артистка України Тетяна Піскарьова — «Солов’їна» (музика Руслана Квінти, слова Віталія Кровського), заслужений артист України Юрко Юченко та гурт «Юркеш» з авторською піснею «Патріот», народний артист України Михайло Поплавський з піснею «Сало» (музика Юрія Пономаренка, слова Наталії Багмут), народний артист України Віктор Шпортько з піснею «Символи добра» (музика Леоніда Нечипорука, слова Михайла Кавалка), лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Андрій Князь — «Моя Україна» (музика Ніколо, слова Андрія Князя та Олени Демехи), заслужена артистка України Алла Попова з авторською піснею «Мамо, посміхнись», Анжеліка Рудницька з піснею «Країно моя» (музика Артура Кульповича, слова Олександра Бригинця),    народна артистка України Наталія Бучинська з піснею «Карпати» (музика Ніколо, слова Юрія Рибчинського).

Як правило, наш слухач знає більше виконавців, ніж композиції, які вони виконують. Тому співак Андрій Князь, аспірант КНУКіМ, котрий також став лауреатом «Української пісні року 2009», погоджується, що такий конкурсний формат потрібен національному шоу­бізнесу. «Навколо звучить багато пісень, а української серед них, по суті, немає, — поділився він з «УМ». — Це конкурс, де оцінюється саме українська пісня. Приємно, що її не забувають співаки з українським корінням — Наташа Корольова та Лоліта Мілявська». Пісня, яку виконував Андрій Князь, називається «Моя Україна»: слова «Повернувся я додому, сів на землю мій літак...» написані після повернення з Італії.

Прикметно, що багато пісень на концерті торкалися патріотичної теми. Можливо, це пов’язано з чітким визначенням ідеї конкурсу, яку сформулював президент проекту Михайло Поплавський: «Наша мета — популяризація українських виконавців й української пісні, підтримка та формування національної культури. Я хочу, щоб і через багато років наші онуки слухали і співали українські пісні». До слова, своїм онукам Михайло Михайлович вже приготував у спадок пісні «Я українець», «Сало» і «Україна».

Наташа СТУЛОВА