«Фейсбук» до тюрми доведе

16.01.2010

Соціальні інтернет–мережі крокують по планеті. Здається, нема такого офісу, який би не зазнав навали «Однокласників», і навіть дітлахи повально реєструються якщо не у «Фейсбуці», то «В контактє». Ясна річ, що в значно більш інтернетизованих країнах Заходу ця пошесть виражена ще яскравіше. Тож не дивно, що такий собі британець Крейг Лінч, утікши у вересні минулого року з в’язниці «Голлеслі Бей» у графстві Саффолк, завів собі акаунт на сервісі Facebook. Навряд чи б його історія була цікавою для газет, якби грабіжник Лінч на своїй інтернет–сторінці не почав збиткуватися над поліцейськими, водити їх за носа, загадуючи різні загадки щодо місця свого перебування.

За чотири місяці утікач зміг залучити на свою сторінку аж 40 тисяч «френдів» і подав слідчим десятки «підказок», де його шукати. Maximus Justice — так Крейг називав себе в інтернет–мережі — в одному із записів повідомляв про те, що спостерігає за святковим феєрверком у центрі Лондона, в іншому — опублікував фотографію, на якій він вбраний у карнавальні прикраси в одній руці тримає смажену індичку, а іншою — показує в камеру жест із піднятим середнім пальцем. Без матюків на адресу поліції теж не обходилося.

Як повідомляє газета «Таймс», інформація на сторінці Лінча оновлювалася практично щодня. Наприкінці минулого року Скотленд–ярд підтвердив, що власник облікового запису дійсно є тим, за кого себе видає, і звернувся до адміністрації сервісу Facebook із проханням допомогти встановити, звідки Крейг Лінч оновлює свій щоденник. Власники соціальної мережі вирішили закрити акаунт злочинця, проте він одразу ж повернувся у Facebook під новим псевдом. «Я записав на відео, як на вулиці випитував дорогу у поліції, — писав Лінч. — Тож давайте почнемо це шоу заново».

Тим часом у графі «Особиста інформація» грабіжник написав: «Ти (читач) будеш сміятися зі мною, але це закінчиться сльозами. Так завжди трапляється».

Так і трапилося: 13 січня жартівника арештували й повернули за ґрати.