Депутати, не здатні пересуватися самостійно

15.01.2010

Останнє засідання Верховної Ради перед президентськими виборами закривалося із неабияким «ажіотажем». У сесійній залі сиділо «аж» 38 народних депутатів. Багато парламентаріїв мали в цей час важливіші справи, а значна частина — фракція БЮТ — просто покинула зал засідань, висловлюючи протест політиці першого віце–спікера Олександра Лавриновича: керівний «регіонал» у президії (за відсутності спікера Литвина) не хотів ставити на голосування зміни до закону про вибори Президента.

Як заявив Андрій Кожем’якін, фракція БЮТ не хотіла брати участь «у цьому фарсі, ініційованому Партією регіонів». Кожем’якін звернув увагу на те, що на Сході дуже суттєво зросла кількість виборців, які мають намір голосувати вдома. Лавринович парирував: поза дільницями мають намір голосувати 1,5 відсотка виборців — абсолютно не аномальне число.

Юлія Тимошенко спробувала атакувати рішення ЦВК про спрощене голосування на дому через органи Феміди. Однак Вищий адміністративний суд залишив чинним рішення Київського апеляційного адмінсуду, а з ним — і зміни до розпорядження ЦВК. Тож проголосувати «надомникам» буде дуже легко.

Іван ДІДУШОК,
Анастасія БОБРОВСЬКА

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Незважаючи на те, що в Україні вже тривалий час діє правило, за яким виборцям, що «не здатні самостійно пересуватися», дозволено клопотати про голосування поза межами дільниці без додаткових довідок, на багатьох дільницях досі виникає плутанина. Галина Мойсеєнко, голова однієї з ДВК у Києві, розповіла кореспондентові «УМ», що на її дільницю вже другий тиждень телефонують схвильовані виборці, аби дізнатися про нюанси волевиявлення. «Заходила пані; її сусідка не здатна пересуватися. Закони вимагають від неї письмової заяви. А як людині, котра неспроможна пересуватися самостійно, донести заяву до дільниці? Добре, що сусідка така сумлінна», — розповіла пані Мойсеєнко.

У дільничних комісіях також чекають на пожвавлення у зв’язку з тим, що компетентні органи дозволили голосувати вдома без додаткових довідок. «Уявіть собі лишень, скільки людей забажає проголосувати в себе дома, враховуючи несприятливі погодні умови, тому остаточну постанову обіцяють пізніше», — зазначив у коментарі «УМ» член однієї з ДВК у Дарницькому районі Києва.