«Сердешні» волонтери

14.01.2010
«Сердешні» волонтери

Разом ми допоможемо хворим малюкам! (Фото надано Фондом «Серце до серця».)

Людей, готових витрачати свій час, енергію і здоров’я, щоб безкорисно творити добрі справи, називають волонтерами. Для західного світу це добре відоме, поважне поняття. В Україні ж воно тільки–тільки починає зароджуватися разом зі створенням благодійних організацій, фондів, акцій. Найчисельнішим за кількістю волонтерів сьогодні є Всеукраїнський благодійних фонд «Серце до серця». Його унікальність полягає в тому, що переважна частина волонтерів — молодь, яка загорілася бажанням рятувати життя і здоров’я дітей.

Від моменту заснування Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця» у 2006–му один раз на рік кількатисячна армія добродіїв долучається до проведення всеукраїнської благодійні акції — збору коштів для закупівлі медичного обладнання для різних лікарень. Ідея була запозичена у польського благодійного фонду «Великий оркестр святкової допомоги», який уже 18 років поспіль проводить такі акції й користується величезною довірою і популярністю в поляків. Цьогоріч українським «сердешним» волонтерам удалося зібрати близько трьох­ мільйонів гривень для закупівлі медичного обладнання для діагностики та лікування зору в дітей.

За словами головного дитячого офтальмолога Міністерства охорони здоров’я України Юрія Барінова, «близько однієї тисячі діток стають сліпими на обидва ока щорічно і більше трьох тисяч втрачають зір на одному оці. За даними ВООЗ, кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину — одна дитина. Для України проблема дитячої сліпоти та слабкозорості дуже актуальна. Тому лікарні дуже потребують якісного професійного обладнання. І якщо раніше було майже нереально забезпечити всі обласні лікарні таким обладнанням, тепер, завдяки допомозі волонтерів Фонду «Серце до серця», це стало можливим».

Звісно, у порівнянні з польськими колегами, які у цьому році зібрали рекордну суму (більше 15 мільйонів доларів), три мільйони гривень — не великі гроші. Але це — тільки початок. Голова правління Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця» Павло Горінов повідомив, що благодійна акція 2010 року відбуватиметься з 3 по 23 травня, охоплюючи всі регіони України. Волонтери збиратимуть кошти, щоб придбати дороге медичне устаткування для діагностики й лікування новонароджених або передчасно народжених дітей із різними вадами. Учасниками акції стануть понад 50 тисяч волонтерів, переважно учні та студенти. Збираючи кошти, волонтери подарують кожному, хто пожертвує будь–яку суму, яскраву наклейку–сердечко із символікою Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця».

Разом із Міністерством освіти і науки України та Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту Фонд щорічно в січні та липні–серпні організовує поїздки найкращих волонтерів та організаторів акції до країн Європи. Цей рік не виняток. Невдовзі українські волонтери повернуться додому з Польщі, де вони впродовж 9—13 січня брали участь у національному польському святі «Великого оркестру святкової допомоги».

 

ВАЖЛИВО!

Якщо ти відчуваєш, що можеш робити добро, приєднуйся до нас:

Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до серця»

01034 м. Київ, вул. Рейтарська, 9, оф. 1

Телефони: (044) 331–28–11, 067–728–70–58.