Австралійський пиріг

13.01.2010
Австралійський пиріг

Харків’янка Олена Бондаренко дісталася до чвертьфіналу змагання в Хобарті. (Фото з офіційного сайту турніру.)

Менше тижня залишилося до початку найбільшого тенісного змагання цієї зими. Із 18 по 31 січня провідні тенісисти світу поборються за частку призового фонду розміром 23 млн. австралійських доларів, а також за славу, яка на відкритому чемпіонаті Австралії — першому турнірі «Великого шолома» цього сезону — вартує не менше за гроші.

 

Наша тринадцятка

Про свій шматок австралійського пирога мріють і українські спортсмени, яких у Мельбурні стартує аж 13. Більшість із них намагатимуться пробитися до основної сітки через кваліфікаційні етапи. У чоловіків відбір сьогодні починають Ілля Марченко, Олександр Долгополов, Іван Сергєєв та Сергій Бубка, у жінок — Марія Коритцева, Юліана Федак, Ольга Савчук, Юлія Вакуленко та 19–річна дебютантка турнірів такого рівня Христина Антонійчук. Минулий сезон уродженка Коломиї закінчила на 210–й позиції світового рейтингу, що дає змогу стартувати у кваліфікації «Великого шолома».

Ще четверо наших співвітчизників почнуть боротьбу з основного раунду: такої честі добилися сестри Бондаренко, Вікторія Кутузова та Сергій Стаховський у чоловіків.

Нагадаємо, що далі третього кола основного турніру українці в Австралії ще не пробивалися. Але це стосується одиночного розряду, тоді як у парному харків’янки Олена й Катерина Бондаренко минулого року стали переможцями «Аустраліен оупен».

Серед фаворитів — знайомі всі обличчя. У чоловіків першу трійку сіяних складають швейцарець Роже Федерер, іспанець Рафаель Надаль та серб Новак Джокович. У жінок букмекери ставлять першою американку Серену Уїльямс, її намагатимуться потіснити передусім росіянки Дінара Сафіна та Світлана Кузнєцова.

Олена та Катерина Бондаренко сіяні в Мельбурні під 30–м та 31–м номерами.

Прогулянки поміж кенгуру

Наразі лідери нашого жіночого тенісу «розминаються» перед Мельбурном в інших австралійських містах. На турнірі серії WTA з призовим фондом у 220 тис. доларів у Хобарті, на острові Тасманія, Олена — четвертий номер посіву — спершу здолала австрійку Сібіл Баммер, а в другому колі вчора «розібралася» із француженкою Алізе Корне — 6:4, 3:6, 6:2 — і потрапила до чвертьфіналу. Катерина, сіяна третьою, в другому колі має зустрітися з італійкою Сарою Еррані.

А от парний розряд Хобарта для сестер видався невдалим: уже на старті вони поступилися сіяній першою тайвансько–китайській парі Сі Сувей/Шуай Пхенг — 2:6, 7:5, 3:10.

У Сіднеї на «600–тисячник», де змагається більшість лідерів жіночого рейтингу, заявилися Кутузова й Коритцева, однак програли у «кваліфайні».

 

РЕЙТИНГИ

У новому рейтингу WTA найкращою серед українок залишається Катерина Бондаренко, яка посідає 31–шу сходинку. На одну позицію нижче — сестра Олена. До числа двохсот найкращих тенісисток світу також входять Вікторія Кутузова (86), Марія Коритцева (117), Юлія Вакуленко (155), Ольга Савчук (162) та Юліана Федак (168). Попереду — Серена Уїльямс (США).

У чоловіків у рейтингу АТР Сергій Стаховський 61–й, Ілля Марченко 121–й, Олександр Долгополов — 125–й. Перший — швейцарець Роже Федерер.