Вибори по–домашньому

12.01.2010

Рішення Центральної виборчої комісії про те, що хворі й немічні в день виборів зможуть проголосувати «на дому» без надання медичних довідок, залишається чинним. Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні скарги кандидата в президенти Юлії Тимошенко на це рішення ЦВК. «Таким чином, суд підтвердив правомірність відповідного рішення з одного боку, а з іншого боку — абсолютну безпідставність цих звинувачень [у сприянні фальсифікаціям], які були висунуті на адресу ЦВК одним із кандидатів у президенти», — прокоментував член ЦВК Михайло Охендовський, відомий близькістю до «Регіонів».

Нагадаємо, 4 січня Центрвиборчком вніс зміни до роз’яснення щодо уточнення та складання списків виборців. Новорічні новації звільнили виборців від обов’язку надавати документи, які підтвердили б нездатність пересуватися самостійно. Також ЦВК уточнила процедуру внесення змін до списків виборців у день голосування.

Фракція БЮТ настільки запалилася ідеєю боротьби з останніми рішеннями ЦВК, що вирішила скликати позачергове засідання парламенту (наразі ВР «гуляє» до 19 січня). «Ми віримо, що всі свідомі політичні сили українського парламенту підтримають ініціативу нашої фракції, і Верховна Рада прийме закон, який забезпечить проведення виборів на засадах рівності, прозорості та справедливості», — йдеться в заяві «тимошенківців». Депутати з БЮТ пропонували скликати сесію вже сьогодні, 13 січня.

Блок Тимошенко вважає, що Партія регіонів готується до фальсифікацій, і те, що діється в ЦВК, — одне зі свідчень.