Шпигунські пристрасті

12.01.2010

«Це була найдовша п’ятниця в році!» — заявив на фініші сьо­мого етапу ралі «Дакар» лідер загального заліку в класі мотоциклів Сіріл Деспре. Майже три чверті 600–кілометрової спецділянки з піску, каміння й гравію між чилійськими містами Ікіке та Антофагаста француз долав зі зламаним амортизатором. Тож усі нерівності поверхні, за словами переможця, відчули на собі його руки. Навіть за таких умов французові на КТМ вдалося на 29 секунд випередити минулорічного тріумфатора рейду іспанця Марка Кому, який будь–що прагнув ліквідувати півторагодинне відставання від Деспре в загальному заліку.

Аби покращити своє становище в генеральній класифікації, посеред сьомого етапу Кома пішов на деякі хитрощі, а точніше, на порушення регламенту. Сховавшись від очей маршалів гонки, Марко змінив на своєму мотоциклеті (а в нього теж КТМ) зношений комплект покришок на новий, що дозволило значно збільшити швидкість. Тож за підсумками семи етапів іспанець одразу стрибнув на друге місце в загальному заліку.

Але судді розцінили дії піренейця як порушення правил і покарали Кому шестигодинним штрафом. «Існують дані системи позиціонування, а також фотографії, отримані нами завдяки Google, — вони наглядно демонструють, де і коли Кома порушив правила», — заявив директор ралі Марк Докрок. Відтак Марко перехитрив сам себе й тепер остаточно вибув із боротьби за перемогу в абсолютній першості.

Серед позашляховиків один із найдовших етапів марафону першим здолав катарський гонщик Нассер Аль–Аттія на «Фольксвагені» — він здобув уже другу перемогу на рейді. А єдиний українець у гонці, Вадим Нестерчук на «Міцубісі», завершив етап на 48–й позиції, що дозволило йому залишитись у «топ–50».

Російський екіпаж Володимира Чагіна на КамАЗі здобув шосту перемогу серед вантажівок і записав до свого сумарного активу вже 53–тю «вікторію». За кількістю перемог на всіх «Дакарах» росіянин зрівнявся із легендарним французом Стефаном Петранселем. Водночас складних умов сьомого етапу не витримали навіть деякі вантажівки. Так, КамАЗ Ільгізара Мардєєва, який був четвертим у загальному заліку, не зміг дістатися фінішу через технічні проблеми.

Тому не дивно, що саме після цього виснажливого і найдовшого відрізку гонщики мали одноденний відпочинок в Антофагасті. Скориставшись нагодою, бівуак відвідала президент Чилі Мішель Бачелет, а її гідом виступив мотогонщик Лопес Контардо. Пані глава держави висловила своє захоплення ралі та його учасниками, а також висловила підтримку італійському гонщику Луці Манці, який потрапив до реанімації після серйозної травми на попередній ділянці.

Перевівши подих та змивши ноги в Тихому океані, ралійники вирушили у зворотному напрямку — до Буенос–Айреса. Мабуть, чилійський мотоцикліст Лопес Контардо на «Апрільї» отримав особливий заряд від свого президента, бо пролетів восьмий етап від Антофагасти до Коп’япо як на крилах. 42 секунди йому програв невгамовний Марко Кома, проте більш ніж шестигодинне відставання від Деспре дозволяє йому посідати лише 19–ту сходинку в табелі про ранги.

Екіпаж Нестерчука — команда «Сікст Юкрейн» — на восьмому етапі не фінішував, хоча після позначки «396 км» ішов на 23–й позиції. Далі — без нас.

Натомість синхронно продовжили штампувати перемоги Петрансель на БМВ та Чагін на КамАЗі. Тепер у їхньому активі по 54 тріумфи за всі роки виступів на цій «багатоденці». Але якщо водій вантажівки з Татарстану невпинно рухається до своєї шостої загальної перемоги на «Дакарах», то французові навряд чи вдасться цього року вдесяте виграти перегони, адже він в «абсолюті» програє іспанцеві Карлосу Сайнсу більше двох годин.

 

ТАБЛО

Ралі–рейд «Дакар» (Аргентина/Чилі).

Лідери після восьми етапів.

Вантажівки. 1. Чагін, Савостін, Ніколаєв (Росія, «КамАЗ») — 35 год. 47 хв. 49 сек. 2. Кабіров, Бєляєв, Мокєєв (Росія, «КамАЗ») — +1 год. 16 хв. 12 сек...

Авто. 1. Сайнс/Крус (Іспанія, «Фольксваген») — 31.28,13. 2. Аль–Аттія/Готшалк (Катар/Німеччина, «Фольксваген») — +14,35...

Мотоцикли. 1. Деспре (Франція, КТМ) — 33.46,21. 2. Уллевалсетер (Норвегія, КТМ) — +1.20,31...

Квадроцикли. 1. М. Патронеллі (Аргентина, «Ямаха») — 42.26,22. 2. А. Патронеллі (Аргентина, «Ямаха») — +2.23,21...