А чого — не питайте

12.01.2010
А чого — не питайте

Футбольна збірна Того повернулася додому літаком, привізши з Анголи три домовини під національними прапорами й кількох важко поранених. (Фото Рейтер.)

Сепаратистське угруповання, яке бореться за незалежність нафтової провінції Кабінда від Анголи, використало переддень старту чемпіонату Африки, щоб гучно заявити про себе на весь світ. Саме в Анголі в неділю стартував 27–й Кубок африканських націй. А за кілька діб до цього вищезгадані повстанці на «своїй» території обстріляли автобус з офіційною делегацією збірної Того, яка обрала наземний маршрут, аби дістатися місця проведення змагань.

За такий ризикований крок тоголезці заплатили непомірно високу ціну. Від куль терористів загинули водій автобуса, прес–аташе збірної та один із помічників головного тренера. Важкі вогнепальні поранення отримали кілька гравців національної команди.

Як не дивно, але саме на території войовничої «автономії», де тривають збройні конфлікти, заплановано проведення шести матчів групового етапу КАН.

Відразу після жахливого інциденту офіційна делегація Того заявила, що залишає чемпіонат. Проте після вмовлянь організаторів тоголезці вирішили таки взяти участь у турнірі. Півзахисник збірної Алексіс Ромао пояснив: «Ми не можемо покинути змагання як боягузи. Команда залишиться заради загиблих та поранених. Щоправда, ми не впевнені, що з таким рішенням погодиться керівництво нашої країни».

А рішення прем’єр–міністра Того Жілберта Унгбо було категоричним. Він офіційно звернувся до національної збірної з вимогою залишити небезпечний регіон. Тож у день старту турніру збірна Того відбула на батьківщину.

Відкрився турнір карколомним матчем у столиці Анголи, Луанді, між представниками країни–господарки та збірною Малі. Збірна Анголи настільки повірила у свою перемогу (за 11 хвилин до завершення матчу господарі турніру вигравали 4:0), що просто перестала грати в футбол. Результатом чого стала нічия, для якої особливо постарався малійський нападник «Барселони» Сейду Кейта.

 

ТАБЛО

Кубок африканських націй (Ангола). Група А. 1–й тур. Ангола — Малі — 4:4 (Флавіо, 36, 42; Жілберто, 67 (пен.); Манушу, 74 (пен) — Кейта, 79, 90+3; Кануте, 88; Яттабаре, 90+5).